| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Радно време
Недеља - четвртак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): недељом, уторком и средом 10:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Sahrak E Qouds, North Falamak Street,
4th Alley, Building No 3
P.O. Box 11365-118
ТЕХЕРАН
ИРАН

Телефон: + 9821 / 88091529 Локација/Мапа
Телефон:  Конзуларна надлежност
Факс:   + 9821 / 88578291 Почасни конзули

Е-mail:

serbembteh@neda.net

serbembtehir@gmail.com

 
   
Веб сајт: http://www.tehran.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Скупштина Србије изабрала нову Владу Републике Србије

Народна Скупштина Републике Србије изабрала је у среду 28. октобра 2020. нову Владу Републике Србије. За новог министра спољних послова изабран је Никола Селаковић, који је до сада обављао функцију генералног секретара председника Републике Србије Александра Вучића.
Остали чланови Владе на чијем је челу председница Владе Ана Брнабић:
први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић; потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић; потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић; потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић; потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић; министар финансија Синиша Мали; министарка привреде Анђелка Атанасковић; министарка заштите животне средине Ирена Вујовић; министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић; министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић; министарка правде Маја Поповић; министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић; министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић; министар унутрашњих послова Александар Вулин; министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић; министар здравља Златибор Лончар; министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић; министар за бригу о породици и демографију Радомир Ратко Дмитровић; министар омладине и спорта Вања Удовичић; министар за бригу о селу Милан Кркобабић; министар без портфеља Ненад Поповић; министар без портфеља Новица Тончев.

https://www.srbija.gov.rs/sastav/177/sastav-vlade.php

 


САРАДЊА У ОБЛАСТИ СПОРТА - РВАЊЕ

У Техерану је 13. октобра потписан Меморандум о сарадњи између Рвачког савеза Србије и Рвачке федерације Ирана. Са српске стране документ је потписао председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић, а са иранске председник Рвачке федерације Ирана Алиреза Дабир. Поптисивању је присуствовао и амбасадор Тодоровић. Након церемоније потписивања, за иранске медије говорили су домаћин и гост, као и амбасадор, који је рекао да је врло задовољан што је Меморандум потписан и да је то први у низу споразума из области сарадње у спорту који су већ спремни за потписивање. Претходног дана је одржан састанак са председником Иранског олимпијског комитета др Салехом Амиријем.


https://www.irna.ir/news/84074377/%D8%AA%D9%81%D8%A7%D9%87%D9%85-%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%DA%A9%D8%B4%D8%AA%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D9%85%D8%B6%D8%A7%D8%A1-%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%AF
 

 


ВЕБИНАР ПОВОДОМ «НЕДЕЉЕ ТЕХЕРАНА»

У среду 7. октобра је на молбу града Техерана и председника града организована видео конференција на којој су поред домаћина, учествовали италијански амбасадор и амбасадор Тодоровић. Повод је био „Недеља Техерана“ која се обележава сваке године, међутим, сада због коронавируса није било могуће организовати уобичајене манифестације. Разговор је вођен на персијском језику, који течно говори и италијански амбвасадор. Питања која су из седишта града постављали односила су се на рад градоначелника Ханаћија и градске управе, на инфраструктурне могућности Техерана, проблеме који су у граду најизразитији, о спољнополитичком значају Техерана, као и о раду и деловању за време пандемије коронавируса. Поред тога, организатор је питао и о евентуалним заједничким карактеристикама српског и иранског народа, разликама и сличностима у обичајима, како културним, тако и верским. Амбасадор Тодоровић је истакао значај рада градоначелника Ханаћија, те да је његов и рад градске управе и Парламента града видљив у бројним областима и да представља пример за све друге градове у Ирану. Указао је на потенцијале Техерана на међународном плану и његове огромне туристичке, политичке и економске могућности. Истакао је да је Техеран састављен из више градова јер се проласком кроз град примећују јасне разлике међу његовим деловима, као и да је Техеран карактеристичан по високом степену верске толеранције. Навео је да је посетио и руске и јерменске и грчке православне цркве, јеврејске синагоге и шиитске џамије. Нигде не постоји обезбеђење испред тих објеката, што је показатељ високог нивоа безбедности и верске толеранције. Сви могу слободно да обављају своје верске активности без обзира на веру. Истакао је да се град у координацији са Владом добро носи са проблемом коронавируса и да предузима благовремене мере, али да није само Иран угрожен већ читав свет. Подсетио је какве смо до сада културне и друге манифестације организовали у Техерану, а посебно је нагласио велику сличност православне вере и шиитског ислама. И једни и други имају скоро исте облике протокола приликом сахрана и касније. Говорио је и о историјату билатералних односа и плановима које имамо у вези са сарадњом градова, не само Београда и Техерана.


http://shahr.ir/news/5163/%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%B8%D8%B1%D9%81%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%DB%8C%D9%BE%D9%84%D9%85%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B2-%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%B3%D9%81%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%DB%8C
 

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова