| |     latinica | english  
Насловна
26.1.2021. - Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

Навео је да је Свети Сава, поред свега што је био, био и први велики српски дипломата заслужан не само за учвршћивање српске православне духовности већ и за политичку консолидацију средњовековне Србије у 13. веку.

Зато је Свети Сава, истиче Селаковић, остао недостижни узор свима који желе да се баве јавним послом на корист српске државе и народа.

„Био је највећи српски духовник и велики политичар, а наук који нам је оставио гласи да се држава, као и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности“, рекао је Селаковић.

Истакао је да су то принципи којих и данас, после више од осам векова, треба да се придржава сваки припадник нашег народа.

„Драга браћо и сестре, драга децо, чувајте српско име, културу, традицију. Чувајте наш прелепи српски језик и ћирилицу. Срећан нам Савиндан", додао је Селаковић.

Француски хуманитарац Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону каже да је светосавље систем вредности око којег се, као око духовне вертикале, окупља читав српски народ.

„Светог Саву прослављају Срби у матици, али и свуда широм света, свуда где је српски идентитет потребно чувати и потхрањивати“, рекао је он.

Истакао је да је важно да имамо свест о томе да је српски народ јединствен и недељив и поручио да је важно да чувамо и негујемо српски идентитет, језик и културу, посебно тамо где Срби живе далеко од своје отаџбине где због губитка физичких, а понекад и духовних веза са матицом постоји већи ризик од утапања у тамошња друштва.

„Нека дан Светог Саве, који је празник свих нас, буде и надаље оно што спаја и везује целокупно српство“, рекао је Гујон.


Извор: Танјуг

 

 26.1.2021. - Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

Какве односе очекујете да Србија има са новом америчком администрацијом?

Било би преурањено да у јавности спекулишемо о томе. Нова председничка администрација у Вашингтону је у овом часу заокупљена унутрашњим питањима и тако ће бити још неко време. У тиму председника Џозефа Бајдена има људи који су се бавили нашим регионом, и вероватно је да ће Балкан и Србија у једном тренутку бити у жижи америчке спољне политике. Подсетићу вас да су председник Вучић и председник Бајден не тако давно имали веома садржајне разговоре у Београду, након којих је наш председник констатовао да је имао прилику да разговара са врсним познаваоцем прилика у овом делу света и изванредно припремљеним саговорником. С обзиром на њихов лични однос, али и важност унапређења веза Србије и САД, са разлогом можемо очекивати да у догледно време буде организован и сусрет двојице председника. Сигуран сам да ће на природу и динамику односа Србије и САД утицати и чињеница да нас у Вашингтону представља амбасадор Марко Ђурић, чије је присуство инаугурацији председника Бајдена важан сигнал и, верујем, весник позитивних помака у билатералним односима наших земаља.

Какви су односи наше земље са Москвом, Бриселом и Пекингом?

Русија је наш традиционални пријатељ и то пријатељство надилази пуке политичке везе. Реч је о дубоким духовним, културним и цивилизацијским спонама и природно је што имамо обострани интерес да те везе унапређујемо, иако су оне на веома високом нивоу. Са НР Кином имамо однос који се, осим на искреном челичном пријатељству наших народа и високих политичких представника, заснива на дубоком поверењу и узајамној подршци. Србија је стратешки опредељена за пуноправно чланство у Европској унији и то је познато свим нашим пријатељима, али своја пријатељства не заборавља, већ их јача и унапређује, и према свакоме наступа искрено, не скривајући своје намере. У том смислу, не тражимо за себе никакав ексклузиван статус, већ само право да слободно и суверено доносимо одлуке о својој будућности и односима са свима који нас поштују.

Да ли Србија може да води другачију спољну политику од оне коју сада води?

Увек је могуће имати другачију политику, уосталом осврните се на спољну политику Србије пре десет, двадесет или тридесет година, сагледајте тадашње резултате и видећете колико је ненадокнадиво скупа била та политика. Мера исправности једне политике, била она спољна или унутрашња, јесу њени резултати и ефекат на живот грађана и судбину читаве државе.
Наши спољнополитички приоритети нису дефинисани у афекту, већ су плод озбиљног и дубоког сагледавања наше сложене позиције и стратешког промишљања о начинима за њено побољшање. Србија данас има и бољу међународну репутацију и кредибилитет него пре две деценије, а главни разлог је то што смо резултатима показали колико смо озбиљна и одговорна држава. Та врста кредибилитета се не постиже триковима, већ само вредним и промишљеним радом на себи. И морам да и овом приликом нагласим да је главни инспиратор таквог односа према политици, држави и њеној будућности управо председник Александар Вучић. На функцији министра спољних послова у прилици сам сваког дана да видим колико је ван граница наше земље предсесник Вучић цењен и поштован.

Када се може очекивати да буду попуњена упражњена места амбасадора и конзула Србије у свету?

То је један од главних задатака током 2021. године. Ово ће бити година освежавања, а верујем и подмлађивања српске дипломатије. Наша држава, с обзиром на своју величину, има прилично разгранату дипломатску мрежу, што јој пружа велике могућности за продубљивање политичких и економских односа са државама на свим странама света. Али потребни су нам више свежих и енергичних кадрова, људи који ће бити најдостојнији представници једне модерне и динамичне Србије. Србија такве људе има, а озбиљно подмађивање нам је потребно, како да бисмо избегли стварање великих генерацијских кадровских празнина, и поставили темеље модерне каријерне дипломатије.

Какви су Ваши односи са председником Србије Александром Вучићем?

Председник Вучић и ја смо, осим што имамо блиске и пријатељске односе, по природи посла и наших уставних надлежности, најближи сарадници у реализацији спољнополитичких циљева Србије. То ми омогућује да са њим често разговарам, и у многим приликама доста новог и важног научим. Председник Вучић је човек који својим стратешким и визионарским приступом политици инспирише људе око себе, и поносан сам на то што сам годинама имао прилику да будем део његовог најужег тима сарадника, и што сам га имао за својеврсног политичког ментора. У сваком случају, његова визија Србије као модерне, напредне и просперитетне државе, која независно и суверено одлучује о својој судбини, је и моја жеља и смисао политичког деловања. Само таква Србија може да буде поуздан ослонац сопственим грађанима, као и Србима ван наших граница, али и инспирација читавом региону.

Извор: Политика
 

 ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈА О СПОРТСКОЈ САРАДЊИ СРБИЈЕ И ИРАНА

Амбасадор Драган Тодоровић учествовао је у понедељак у Министарству спорта и омладине Ирана на видео конференција о спортској сарадњи Србије и Ирана. Организатори су били Министарство спорта и омладине Ирана и Спортска академија из Београда. Након интонирања националних химни, конференцију су отворили помоћник министра за образовање и технолошки развој Бојан Тубић и помоћник иранског министра спорта и омладине Али Нежад. У Београду су били присутни и Леон Лукман, оснивач Спортске академије, Синиша Јаснић, председник Савета Спортске академије, Зоран Гајић, председник Одбојкашког савеза Србије, Иван Ћурковић, почасни председник Партизана и члан Спортске академије, Дејан Бурчул, председник Теквондо федерације Србије, Виктор Јелинић, председник Ватерполо савеза Србије, као и ирански амбасадор у Београду Рашид Хасанпур. У Техерану су поред поменутог помоћника министра, били присутни Ферзад Тахмасби, генерални директор за међународне односе Министарства спорта и омладине, као и председници Теквондо федерације, Одбојкашке федерације и Пливачке и ватерполо федерације Ирана.
Разговарано је о спортској и образовној сарадњи између две земље. Констатовано је да су добри политички односи Србије и Ирана допринели и доброј спортској сарадњи, али и да су спортске везе које постоје дуго и имају богату традицију значајан допринос свеукупним српско-иранским односима. Србија би иранску страну могла да обучава у више спортова у којима је Србија успешна – рукомету, тенису, атлетици, ватерполу, али и у организовању курсева у овим и другим спортовима. Постоји спремност за размену тренера, с тим што би иранска страна пружила адекватну помоћ у спортовима у којима је Иран у врху, као што су теквондо, карате, рвање итд. Наглашен је велики допринос српских одбојкашких стручњака који су довели до тога да је Иран данас у самом светском врху у овом спорту. Поред тога, договорено је да се две стране међусобно позивају на семинаре и сва остала дешавања у вези са спортом, као и да се појача међусобна подршка у међународним спортским организацијама и комитетима. Указано је на неке од спортова где би посебно била значајна наша помоћ за женске такмичаре, као што је одбојка, те је изражено задовољство што је наш ватерполо тренер Ћирић унапредио ниво иранског ватерпола. На крају су говорила и оба амбасадора. Истакнуто је да постоји спреман документ о сарадњи два министарства, као и онај о сарадњи кошаркашких савеза.

https://www.irna.ir/news/84199782/%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA-%D9%85%D8%AC%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D9%85%D8%B4%D8%AA%D8%B1%DA%A9-%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D9%88%D8%B1%D8%B2%D8%B4-%D9%88-%D8%A2%DA%A9%D8%A7%D8%AF%D9%85%DB%8C-%D9%88%D8%B1%D8%B2%D8%B4-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B1%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D8%B4%D8%AF

dolat.ir/detail/356460

 ИНФОРМАЦИЈА О УСПЕСИМА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19

Министарство здравља Републике Србије је 6. марта 2020. године потврдило први случај COVID-19, а већ 19. марта 2020. године је проглашена епидемија.
Попут других земаља и Србија се 2020. године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се суочила боље него многе богатије и развијеније државе Европе и света.


Мере које је Влада преузела:

Ванредно стање је проглашено 15. марта 2020. године и укинуто 6. маја 2020. године, формиран је Кризни штаб, донете су мере забране окупљања, социјалног дистанцирања, рада од куће, онлајн наставе, скраћивања радног времена, повратак држављана РС из иностранства, економске мере помоћи, отвaрање Ковид болница, улагања у здравствену инфраструктуру, грађани су скакодневно обавештавани о броју тестираних, заражених и умрлих, отворени су сајтови и кол центри за информисање грађана и др. Мере су се мењале у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом. 

1. Набавка вакцина

Србија је прва земља у Европи, не рачунајући Велику Британију, која је добила вакцину „Фајзер/Бионтек“, и трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.
Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер/Бионтек“.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је прва европска премијерка која је примила вакцину компаније „Фајзер/Бионтек“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ (24. децембра 2020.).
ЕУ је земљама чланицама испоручила вакцине 26. децембра како би отпочела са масовном имунизацијом од 27. децембра. Међутим, три чланице (Немачка, Мађарска и Словачка) су почеле са вакцинацијом 26. децембра.
Србија ће у јануару добити још око 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер/Бионтек“. Тако ће, заједно са другим вакцинама, у јануару имати укупно милион доза, а током првог квартала укупно око два милиона доза. Очекују се вакцине компаније „Астра-Зенека“, „Модерна“ и одређене количине руске „Спутњик В“.
У Србију је 16. јануара стигло милион доза вакцине кинеског „Синофарма“.
  Србија је постигла договоре са различитим произвођачима вакцина за 8 милиона доза, што је потребно за 4 милиона људи.
Здравствени систем је припремљен за овај посао. Додатно је успостављен систем за праћење сваке вакцине у залихама, као и бележење сваког лица које се вакцинише у централну евиденцију. Лицима се издаје потврда о вакцинацији коју добијају у папиру, а електронску верзију на порталу еЗдравља. Подсетник за примање друге дозе лица добијају путем СМС-а и мејла. Пуштени су у рад портал и кол центар за исказивање интересовања за вакцинацију.

2. Вакцинација становништва

У Републици Србији је 19. јануара почела масовна вакцинација становништва. У ту сврху је отворен први велики пункт на „Београдском сајму“, а биће отворени пунктови у свим већим градовима у земљи.
Премијерка Ана Брнабић је истакла да само Србија, поред Израела и УАЕ, има масовну вакцинацију, и додала да се масовна вакцинација у Кини не може поредити са другима јер је у питању огромна земља.

Циљ је да се што више убрза вакцинација становништва.
Србија је прошле године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова и најнижој стопи смртности од последица корона вируса. За тај успех су заслужни наши лекари и то што је Србија хоспитализовала највише оболелих.
Председник Вучић је истакао: „Србија је прва по броју хоспитализованих на 100.000 становника, иза ње су Бугарска, Хрватска, Словенија ... То значи да смо се ми за људе борили, да смо их лечили и наставићемо то да радимо“.
Нагласио је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на КиМ и да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу. „Нећемо да одустанемо од помоћи нашем народу, упркос томе што они контролишу административне прелазе, не могу да зауставе живот, ми никога не угрожавамо, нисмо слали топове и тенкове, већ лекове и вакцине“, рекао је Вучић.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је 9. јануара 2021.  године објавио Оперативни план за имунизацију против COVID-19 у Србији, који предвиђа три фазе које би обухватиле 50 одсто становништва.
У првој фази вакцинације (вакцина доступна за 1-10% популације) обухваћени су запослени у здравственим установама са највишим ризиком од настајања или преношења инфекције, као и запослени у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите. У овој фази биће вакцинисане и старије узрасне групе становништва. Планирано је да обухват вакцинације буде од 60 до 80 одсто запослених у овим категоријама.
У другој фази (вакцина доступна за 11-20% популације) биће обухваћене старије узрасне групе које нису обухваћене у првој фази, као и запослени у одређеним установама од значаја за функционисање друштва. За другу фазу планира се имунизација са обухватом од 10 до 80 одсто.
У трећој фази (вакцина доступна за 21-50% популације) планирано је да буду вакцинисани грађани од 50 до 64 године без обзира на факторе ризика, и млађи од 50 година који имају факторе ризика. Укупно би се трећом фазом обухватило око 1.750.000 грађана Републике Србије.

3. Отварање Ковид болница и улагања у здравствену инфраструктуру

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице:  у Батајници, капацитета 930 места и Крушевцу капацитета 500 места. Болнице умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона.
У Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“. Председник Вучић је навео да у ове болнице, од када су изграђене, ниједна Влада раније није уложила ни динар, а сада се раде потпуне и темељне обнове и реконструкције укључујући и опремање новом медицинском опремом.
У 2021. години ће почети да се граде нове болнице и клинички центри: болница у Грачаници и велики дом здравља у Борчи. Планиран је завршетак изградње болнице Дедиње 2, највеће кардиоваскуларне болнице у региону, док ће у августу 2021. бити завршена прва фаза КЦ Србије. Започета је и изградња КЦ Војводине у Новом Саду. Почиње се са обновом општих болница у Лесковцу, Лозници, Горњем Милановцу, Врању, Аранђеловцу, Прокупљу, Смедеревској Паланци, Пироту, Кикинди и Врбасу од којих ће највећи део бити завршен током ове године. Почиње се са обновом и реконструкцијом домова здравља – Крњача, Чукарица, Ваљево, Велоко Градиште, Врњачка бања, Лапово, Нови Сад, Рача, Уб.

4. Повећање плата у здравству

Апсолутни приоритет Владе Србије је успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима.
Плате запослених у здравству само у последњих годину дана су повећане око 30%, а од 1. јануара 2021. године ће добити повећање за још 5%.
Значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде. Биће настављено јачање здравственог система, пре свега кадровски и људски капацитети.
Улагаће се даље у образовање, посебно у Медицински и Стоматолошки факултет.

5. Бесплатни повратак држављана Србије у земљу

Након проглашавања ванредног стања у многим земљама, почело је увођење мера и затварање граница. Тако је велики број држављана РС остао у иностранству.
Влада је организовала бесплатни повратак великог броја наших држављана.
Србија је једна од ретких земаља која је организовала бесплатно враћање својих грађана, као и враћање странаца који су се затекли у Србији током пандемије, због чега су захвалност изразили ДС САД Мајк Помпео, аустријски канцелар Себастијан Курц и др.
Формиран је Кризни штаб у Министарству спољних послова у циљу пружања помоћи и заштите наших грађана у иностранству.


6. Кретање броја оболелих и преминулих

У Републици Србији је од почетка епидемије до 19. јануара 2021. године до 15 часова регистровано укупно 375.799 потврђена случаја COVID-19. Тестирано је укупно 2.496.125 особа. Укупан број оболелих је 375.799. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 3.791. Проценат смртности у Србији је 1.01% . 

У свету је пријављено укупно 94.124.612 случајева обољевања од COVID-19 и 2.034.527 са смртним исходом. У Европи су регистрована 30.509.880 потврђена случаја обољевања oд COVID-19 и 666.237 са смртним исходом .

Графикон 1. Број пријављених случајева COVID-19 и број умрлих по регионима, Светске здравствене организације, закључно са 19. јануаром 2021. године
(Извор: WHO, COVID-19 Weekly Epidemiological Update, 19 January 2021)

1. Извор: https://www.zdravlje.gov.rs/sekcija/345852/covid-19.php подаци ажурирани 19.01.2021. у 15:00 часова
2. Светска здравствена организација:  https://covid19.who.int/
https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update---19-january-2021
 

Графикон 2. Кретање броја потврђених случајева COVID-19 по данима, Република Србија
(Извор: Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“,
на основу података Министарства здравља)

Графикон 3. Кретање броја смртних исхода од COVID-19 по данима, Република Србија
(Извор: Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“,
на основу података Министарства здравља)

 
Извори и корисни линкови:

1. Председник РС:
https://www.predsednik.rs/

2. Влада РС:
https://www.srbija.gov.rs/

3. Министарство здравља: 
https://www.zdravlje.gov.rs/
https://covid19.rs/            

4. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“:
http://www.batut.org.rs/
http://www.batut.org.rs/index.php?category_id=108

5. Светска здравствена организација: 
https://www.who.int/;
https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update---19-january-2021

6. Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC): 
https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

 РАСПИСИВАЊЕ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021. ГОДИНИ

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години. Конкурс је отворен од 19. јануара до 9. марта 2021. године. Текст конкурса са пријавним обрасцима налази се на интернет страни Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs

 ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ИРАНСКЕ МЕДИЈСКЕ ГРУПАЦИЈЕ АМБАСАДИ

Амбасаду су посетили др Казем Заде и Мохамед Араби. Први је уредник програма „Заједничко наслеђе“ у медијској групацији Ђам ђам, а М. Араби је директор редакције за културу у поменутој медијској групацији. Разговор се тицао сарадње између ове познате иранске медијске групације која се претежно бави културом, културним наслеђем, али и другим питањима као што је здравство (Радио селамат) и Амбасаде. Изнети су сви потенцијални аспекти сарадње. С наше стране упознати су с најважнијим активностима које су до сада реализоване на пољу културе, како у Техерану, тако и у Београду. Договорено је да се врло брзо дефинише конкретан план програма будуће сарадње, а исто тако, ускоро ће бити организована и емисија на једној од њихових радио-станица када ће се разговарати о појединим темама из области културе и културног наслеђа. Констатовано је да је пандемија коронавируса успорила не само овај облик сарадње, већ све аспекте живота у целом свету, те како је др Казем Заде био и директор Радио селамата (Радио здравље), прилика је искоришћена да им се пренесе и део излагања председника Србије Александра Вучића у погледу онога што је у Србији учињено у борби против COVID 19. Информисани су о почетку вакцинације у Србији, вакцинама које је земља набавила, болницама које су реновиране или су изграђене (за ковид систем), а наглашено је и да Србија има најмању стопу смртности у региону, захваљујући правовременим мерама и доброј организованости у борби против пандемије. 

 ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ХОЛДИНГ КОРПОРАЦИЈЕ АМБАСАДИ

Данас Амбасаду посетила четворица представника Холдинг корпорације Михан. Предводили су их Хамидреза Незади, комерцијални директор из сектора производње челика и Реза Џафари, директор трговине из истог сектора. Ова корпорација се бави разним делатностима у области производње хране, петрохемије, производње картона и папира, грађевинарства, као и челика. Укратко су представили све секторе којима се корпорација бави и изразили спремност да успоставе сарадњу са Србијом у свакој од области где је то могуће и где постоје заједнички интереси. Желе и да увозе из Србије и да извозе у Србију. У пшитању је једна од највећих холдинг корпорација у Ирану. 

 Вучић: Србија по расту прва у Европи

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.
Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.
Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлучно показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.
Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.
Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попоуст за нашу земљу.
Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115 , Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.
"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрбватска 1,99, а Црна Гора, 1,4 а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанција, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

Београд,
12. јануар 2021. године
 

 ПОСЕТА ПАРЛАМЕНТУ ИРАНА

     Нови председник Парламентарне групе пријатељства са Србијом у иранском Парламенту Масуд Пезешкијан, примио је данас амбасадора Драгана Тодоровића, који му је честитао на постављењу и пожелео успех у раду.
     Разговор се односио на парламентарну сарадњу Србије и Ирана, али и на свеукупне односе две пријатељске земље. Наглашено је да постоји континуитет парламентарних консултација, како на нивоу председника појединих одбора, председника група пријатељства, тако и на нивоу шефова два највиша законодавна тела. Последња и врло значајна била је посета делегације Ирана која је учествовала на конференцији Интерпарламентарне уније у Београду. Делегацију је предводио претходни председник Парламента Али Лариџани, којег је примио и председник Републике Србије Александар Вучић. Амбасадор је нагласио да је председник Србије тада примио само неколико шефова парламената земаља које су учествовале на ИПУ, што је најбољи показатељ пријатељског односа према Ирану.
     Масуд Пезешкијан је изразио спремност за наставак не само парламентарне, већ и свих других облика билатералне сарадње. Указао је да представници парламената треба да помогну и развој културних, просветних, здравствених, туристичких, а пре свега економских и трговинских веза. Нагласио је да је последњих година евидентан свеукупни напредак у билатералним односима између Србије и Ирана и да у том правцу треба наставити и даље.
     Договорени су и неки конкретни кораци у области економије.
 

https://www.icana.ir/Fa/News/465323/

 3.1.2021. - Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

Селаковић напомиње да се тренутно увелико ради на формирању плана како да дијаспора постане видљивија и ван граница Србије и у самој матици.

„Сваки човек у дијаспори је потренцијални лобиста за интересе наше земље и народа и треба да нађемо прави начин да то искористимо", навео је он.

Да може много да се уради на том плану, Селаковић илуструје податком да само у Швајцарској, у 24 града постоје српска културно-уметничка друштва, што је више од 3.000 младих људи који се окупљају зарад очувања наше традиције, културе, српског језика и историје.

„Ако су у 24 града били у стању да организују таква друштва, то говори о ентузијазму људи. Kолики ентузијазам, енергија, љубав постоји код тих људи. Дајте да видимо како да помогнемо и да искористимо ту добру вољу и потенцијал код тих људи", указује министар.

Наводи и пример једне исељеничке породице у Kанади, Вараклић из југозападне Србије, која сваке године за децу у Рашкој области пошаље божићне пакетиће. Они су, додаје, до сада само за те потребе дали стотине хиљада долара невладиним организацијама, али их ми овде, каже, не видимо.

„Не види држава, а то су људи који су успели радом у једној далекој земљи, као успешни привредници, који могу да буду озбиљни лобисти за Србију, за српске интересе, неко ко нас представља на најбољи могући начин", рекао је Селаковић.

Селаковић скреће пажњу и на то да је на челу Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арно Гујон, како каже, човек изванредне енергије, велике љубави према српском народу, коју је показивао у деловању према Србима на KиМ, тамо где су били озбиљно угрожени.

„Тиме је показао и дао пример многим нашим сународницима шта може појединац да уради. А, када тај појединац енергију, ентузијазам, љубав према људима, пренесе на деловање у оквиру државног система, мислим да су се створили предуслови да се у таквом деловању рађају добри резултати", рекао је Селаковић.


Извор: Танјуг

 

 2.1.2021. - Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

Шеф српске дипломатије подсећа да је у једном броју представништава већ истекао четворогодишњи мандат амбасадорима и генералним конзулима, тако да ће се ући и у поступак именовања нових, након њиховог опозива.

Међу „упражњеним" местима је и амбасадор Србије у Kини.

„Вредно радимо на изналажењу најбољег могућег решења за нашег новог амбасадора у Kини и као што смо једног од најбољих људи у државном систему послали за амбасадора у САД, који ће, сигуран сам обављати функцију на најбољи могући начин, уверен сам да ће тако бити и за амбасадора у Пекингу", рекао је Селаковић.

Министар, који је спољнополитички ресор у влади преузео пре нешто више од два месеца, истиче да су се околности у свету, као и позиција Србије у њему променили, али се спољнополитички циљеви Србије не мењају: земља остаје стратешки посвећена европским интеграцијама, а, заједно са путем у ЕУ, јачаће и традиционална пријатељства са Русијом и Kином, уз уздизање на виши ниво и јачање нових партнерских односа са САД.

„На важном месту за Србију су и односи у региону, добросуседски односи, регионална сарадња, јер се то уклапа у сет наших услова европског пута. Али, и без европског пута, увек је важно крај кога живите, са ким живите, какве су вам комшије и какви су односи у комшилуку", каже Селаковић.

Истиче и да је од непроцењивог значаја питање Kосова и Метохије, као главног националног и државног питања Србије и спрског народа.

„Kада кажем да се околности мењају, али не и циљеви - наш циљ је и пре седам година била ЕУ, евроинтеграције, али погледајте који нам је тада био простор за деловање, када говоримо о економском аспекту, а који је данас. Промениле су се околности, а онда прилагођавате своје деловање тим промењеним околностима, што је могуће више", каже Селаковић.

Подсећа да је спољнополитичке приоритете у 2021. години навео и председник Републике, а да су очување мира и стабилности у региону апсолутни приоритет.

„Само у мирном и стабилном региону Западног Балкана и Југоисточне Европе, Србија може да се развија и економски, и културно, научно, у сваком погледу. Мир и стабилност у региону су 'sine qua non', без кога нема развоја и напретка. Србија се понашала, понаша се и понашаће се као фактор који стабилизује читав регион, који регион држи у миру, показујући да је то онај регион који свима највише доприноси", рекао је Селаковић.

Односи у региону су увек комплексни, а регион је, примећује министар Селаковић, на нашу велику жалост, оптерећен питањима на која не можемо да утичемо, а која се тичу прошлости.

Приступ Србије је да се тражи простор да се утиче на оно што се дешава данас и што ће се дешавати у будућности.

У том смислу, наводи и да је иницијатива тзв. „мини шенгена", за тржишно обједињавање региона, која је потекла од Александра Вучића и наишла на позитиван одговор премијера Албаније и Северне Македоније, једна од могућности да се за регион учини много више.

„Да покажемо колико можемо да учинимо више ако наступамо заједнички и ако тражимо заједничке имениоце, а не оно што нас раздваја и дели", указује Селаковић.

Kад је реч о односима са САД, Селаковић наводи да не би требало очекивати да велике државе мењају ставове онако како бисмо ми волели, желели или како ми замишљамо, али да је важно што је и сам амбасадор у Вашингтону, Марко Ђурић, нагласио да као свој задатак, између осталог, види и утицај на промену климе у билатералним односима са САД, као најважнијом државом у свету са којом је наша лоша комуникација у прошлости озбиљно утицала на положај српског народа и Србије.

„Уверен сам да ће Ђурић озбиљно радити на томе, са председником Вучићем, премијерком Брнабић, Министарством спољних послова, и да ће у значајној мери допринети промени те климе", рекао је Селаковић.

Истиче да је за Србију од изузетне важности да партнерске односе са САД уздигне на виши ниво.

„То је држава са којом у многим областима тесно сарађујемо и држава са којом морамо да се трудимо, и да не одустајемо од тога, да налазимо оно што су нам заједничке, додирне тачке, оно што је и добар пример наше сарадње у прошлости и да стварамо простор за такву сарадњу и у будућности", закључио је Селаковић.


Извор: Танјуг

 Новогодишња видео-честитка Министарства спољних послова Републике Србије

На линковима у наставку можете погледати новогодишњу видео-честитку Министарства спољних послова Републике Србије.

На српском језику:
https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2A

На енглеском језику:
https://www.youtube.com/watch?v=9lBa_AWOSjY

 Селаковић за Курир: Богатији сам у професионалном смислу, учио сам од најбољег

Након посла генералног секретара председника, постали сте министар спољних послова. Колико је различит посао који сада обављате, са којим изазовима се сусрећете и да ли вам недостаје свакодневна сарадња са председником Александром Вучићем?

Са председником Вучићем сам у честом и приватном и професионалном контакту. Будући да је спољна политика значајним делом посао и председника Републике, ни за мене, као бившег председниковог генералног секретара, ова област није новина. Са председником редовно размењујем информације и разговарам о спољнополитичким темама. Председник је, и по Уставу, али и по својим личним својствима, особа која инспирише и даје тон политици наше земље у разним областима, па и области којом се тренутно бавим. У том смислу његова помоћ је и драгоцена и незамењива.

Функција министра вам није страна, били сте министар правде од 2012. до 2016. Колико су вам године и политичко искуство променили перспективу у послу и које су предности сада у односу на тада?

Као и већина других послова, политика је вештина који се учи читавог живота и захтева стално усавршавање. Протеклих година промениле су се многе и унутрашње и спољне политичке околности, а променио сам се и сам. Нека други суде јесам ли се лично променио набоље, али верујем да сам у професионалном смислу несумњиво богатији, јер сам имао прилику да један дужи низ година сарађујем са најбољим и да учим од најбољег.

Министарство спољних послова је једно време било на лошем гласу, писало се да је "расадник" старлета. Какво сте стање ви затекли? Са чиме ћете се, у организацији рада, посебно ухватити у коштац?

Стање у српској дипломатији није сјајно, али није ни непоправљиво, и биће потребно да се уложи много снаге, труда и времена како би се она вратила на стазе старе славе. Затекао сам низ системских и кадровских проблема, који трају деценијама, међутим прича о „старлетама" не одговара истини и део је једног ширег покушаја да се наша политичка стварност банализује а државне институције дискредитују.

А шта је истина?

Реч је наравно о кампањи коју спроводи део опозиције и њој наклоњени медији, са циљем да се пољуља поверење грађана у државу. Не само да у МСП-у нема, како кажете, старлета, већ сам охрабрен бројем паметних, образованих и талентованих људи, како на списку запослених у министарству, тако и у последњој генерацији дипломаца Дипломатске академије, који су будућност српске дипломатије.

Ова влада је са роком трајања, очекују се ванредни парламентарни избори заједно са београдским и председничким на пролеће 2022. Колико је реално да министри за тих годину и по дана постигну неке резултате?

Годину и по дана и јесте и није кратак период. Људима који нису склони акцији или немају план је и четири године мало. Како каже стара пословица, ономе ко не зна куда плови ниједан ветар није повољан. У протекла два месеца сам дубински сагледавао систем српске дипломатије и радио на дефинисању приоритета које је могуће остварити у једном краткорочном периоду и започињању остваривања средњерочних и дугорочних циљева. Дакле, фигуративно говорећи, знамо у коју луку пловимо, а постараћемо се да нам и ветар буде повољан.

Шта кажете на прогнозе, па и људи из ваше странке, да СНС неће победити на следећи изборима?

Одлуку о томе не доноси ниједан појединац, већ грађани Србије. Једна од важних и великих новина у српској политици је то што је председник Александар Вучић у њу увео критеријум мерења успеха резултатима. Надам се да је та промена неповратна, односно да прилику да обављају важне државне послове више неће олако добијати они који се грађанима нуде демагогијом и празним причама, већ они који постижу или су способни да постижу конкретне резултате.

Каква вам је сарадња са председницом Владе Аном Брнабић? Како се слажете са колегама, да ли се са неким приватно дружите?

Резултати председнице Владе Србије Ане Брнабић су мерљиви и то је најважнији критеријум за вредновање нечијег рада. Влада Србије је складан организам у којем свако треба да уради свој део посла, а председноца Брнабић је правом комбинацијом стручности и ауторитета осигурала да делови државног апарата функционишу складно, а не партикуларно. Са премијерком имам одличне и усуђујем се да кажем пријатељске односе. Такође, међу министрима има људи које дуго познајем и приватно и професионално.

Поред двојице синова, ове године сте добили и ћерку. Којим хуманим вредностима учите децу?

Иако су ми деца још мала за ту врсту животних лекција, учим их и учићу их на првом месту да науче да раде, јер ће тако ценити и свој и туђи ради и бити поштени, као и да буду добри хришћани, да воле своју отаџбину и да себи постављају племените циљеве, како би били корисни, не само себи и својим ближњима, већ и свом друштву. Од најмањих ногу их учим да свим срцем воле Србију и да буду поносни на своје претке и наше националне вредности и традицију. Посебно се трудим да што више времена проводе у природи, на Златибору, одакле сам пореклом али и у Тимочкој крајини, одакле је моја супруга.

 29.12.2020. - Председник Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

„Србија је у 2020. години земља са највећим растом у Европи“, указао је председник Републике на годишњој конференцији за медије и додао да очекује склапање новог аранжмана са ММФ-ом, као и да се Србији до краја следеће или до почетка 2022. године подигне кредитни рејтинг на „инвестициони“, чиме би се наша земља изједначила по рејтингу са најразвијенијим земљама ЕУ.

Kао највећи успех 2020. године, Вучић је навео то што ће Србија завршити са највишом стопом раста у Европи, која се, како је рекао, очекује да ће бити од минус 0,75 одсто до минус један.

„Поносан сам што сам председник земље која је шампион у Европи по БДП-у“, истакао је Вучић и додао да је тим успехом Србије била задовољна и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Тај резултат, сматра председник Вучић, охрабриће Србију да убрза свој европски пут, али чувајући пријатеље који Србији нису окренули леђа када јој је било најтеже, а то су Русија и Kина.

Председник је истакао да ће бити настављено привлачење страних инвеститора, затим да ће се радити на улагању у пољопривреду, пре свега прехрамбену индустрију, обнову механизације, те дигитализацију пољопривреде.

Председник Републике такође је указао да је циљ да плате у јавном сектору пре краја године достигну 560 или 570 евра, при чему би у Београду износиле скоро 700 евра.

Вучић је подсетио да ће плате здравствених радника од 1. јануара бити повећане за пет одсто, док ће осталима у јавном сектору зараде бити повећане за 3,5 одсто и додатно од 1. априла још 1,5 одсто, док ће десетари, разводници и подофицири добити повећање за додатних 10 одсто. Напоменуо је да ће минимална зарада бити повећана за 6,6 одсто, а пензије од 1. јануара за 5,9 одсто, уз план да до краја 2021. просечна пензија буде 270 евра.
Председник је посебно истакао улагања у здравство, подсетивши да су отворене две нове ковид болнице и да се наставља са обнављањем и градњом здравствених објеката у целој Србији и нагласио да је Србија убедљиво прва у региону по броју хоспитализованих на 100.000 становника и да баш због тога има малу смртност, као и да је Србија ове године била међу прве три земље у региону по броју урађених ПЦР тестова.

Говорећи о туризму, председник је рекао да ће се наредне године радити на развоју Подунавља, од Апатина до Kладова, да ће се развијати Овчарско-кабларска клисура, као и наши планински центри.

У области културе и информисања, Вучић је рекао да је за следећу годину важна имплементација медијске стратегије, завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици, а најавио је улагања у музеје, а посебно је истакао премештање Музеја историје у зграду железничке станице. Навео је и да ће следеће године бити завршено подно грејање у Храму Светог Саве. 

Истакао је да ће држава наставити да брине и о нашим грађанима на KиМ, да нико не може да забрани Србији да помаже свом народу, нити да ће Србија одустати од помоћи нашем народу.

Србија је, како је нагласио, спремна да шаље лекове и вакцине и албанском становништву и истакао да ће у и наредном периоду наша земља водити политку мира у региону и да ће се трудити да сарађује и са Загребом, Сарајевом, Подгорицом и осталима.

 ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ГРАДА ТЕХЕРАНА АМБАСАДИ

Амбасаду су у недељу посетили представници града Техерана. По инструкцији градоначелника главног града Пируза Ханаћија, они су дошли да Амбасади и амбасадору у његово име честитају Нову годину, пожеле даљи успех у раду, предају симболичне поклоне и са амбасадором обаве разговор о билатералној сарадњи. На челу трочлане делегације био је А. Тахмасби, директор за опште и међународне послове региона број два у коме се налази објекат ДКП. Амбасадор је репортеру који је био с њима дао краћу изјаву, а фотографије са сусрета су постављене на њиховом Инстаграм профилу.
  Разговарано је о досадашњим и будућим облицима сарадње, укључујући и питање свечаног и званичног отварања бисте Николе Тесле. Изнета је иницијатива да се у том циљу размотре било посете градоначелника или стручних делегација, пре свега из области економије, просвете и културе.
  Досадашња сарадња са градом је била добра и квалитетна. Пре две године, Техеран је био један од три града у којима је одржана „Недеља српског филма,“ а Србија је била почасни гост на Међународном сајму књига у Техерану, када је потписан и Меморандум о сарадњи Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Ирана.

https://www.instagram.com/tv/CJVInV6hZ5M/?igshid=1njuqx5xxgfxx

https://www.instagram.com/p/CJS1Y3fBmgV/?igshid=x5107s9heeju
 

 Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

Председница Владе је, истичући да јој је част да уради овако нешто за земљу и буде прва која ће отворити пут за све грађане, пренела да је са председником Републике Александром Вучићем постигла договор о томе да њих двоје приме различите вакцине, те ће он највероватније примити следећу која буде стигла, највероватније кинеску.

Према њеним речима, у овом тренутку имамо вакцину конзорцијума "Фајзер-Бионтек", а у најскорије време се очекују и оне од кинеског "Синофарма", као и одређене количине руске "Спутњик В".

Она је изразила уверење да ћемо крајем првог квартала или почетком другог имати и вакцину компаније "Астра-Зенека", а након тога и "Модернину".

Као што смо и обећали, грађани ће имати на располагању све вакцине које имају дозволе у својим земљама и одобрења релевантних међународних агенција, а наравно проћи ће и све наше агенције и институте, указала је премијерка.

Према њеним речима, пред почетак вакцинације здравствених радника вакцину ће примити и министар здравља Златибор Лончар јер се трудимо да будемо пример и покажемо да смо сигурни у вакцине и институције.

Брнабић је истакла да је Србија, не рачунајући Велику Британију, прва земља у Европи која је добила вакцину "Фајзер–Бионтек", а трећа која је почела масовну имунизацију и кампању за давање вакцине – после Велике Британије и Швајцарске.

Урадили смо велику ствар и ни у једном тренутку се нећемо заустављати док се не заврши имунизација становништва, поручила је председница Владе.

Она је прецизирала да ће наша земља у јануару добити још 16.000 доза вакцине конзорцијума „Фајзер-Бионтек“, као и да ћемо заједно са другим вакцинама имати у јануару укупно милион доза, а током првог квартала укупно приближно два милиона доза.

Имамо динамику испорука „Фајзерових“ вакцина и како варира њихова прозводња, тако варира и испорука не само Србији, већ и свим земљама света. Очекивали смо 10.000 доза од „Фајзер–Бионтека“ у децембру, а стигло је 4.870 доза, објаснила је премијерка.

Србија је показала да може да се бори и да успе у томе ако сви раде тимски, поручила је Брнабић и ипак апеловала на све да почетак вакцинације не схватају као да је борба одмах и готова, већ да наставе да поштују све мере.

Да будемо сигурни и помогнемо здравственим радницима, па ћемо 2021. године полако скидати маске када се стекне имунитет, а до тада ово да гледамо не као победу, већ као почетак краја, закључила је председница Владе.

Након премијерке, вакцину је примила и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Дарија Кисић Тепавчевић, као и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Вакцину су примили и епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА проф. др Весна Шуљагић, као и академик Предраг Пешко, професор универзитета у Београду и Хајделбергу и редовни члан САНУ.

Прве количине вакцине стигле су у Србију 22. децембра, а данас ће их примити корисници домова за старе у Београду и Новом Саду.

Србија је прва земља у региону у коју је стигла вакцина „Фајзер-Бионтек“.

Поред набавке вакцине међу првим државама у свету, чак пре земаља ЕУ, Србија је једна од ретких држава које су у рекордном року направиле и отвориле две Ковид болнице. Болнице капацитета 930 места у Батајници, односно 500 места у Крушевцу, умногоме доприносе повећању капацитета и јачању здравственог система у борби против вируса корона и практично, према речима председника Вучића, представљају споменик будућности и говоре о делима која је држава предузела за кратко време.

Такође, подсећања ради, у Србији су улагања у здравствену инфраструктуру била велика, те је од 2016. године обновљено 80 домова здравља и амбуланти, а у току су радови на шест великих домова здравља. Тако, више од 200 милиона евра уложено је у обнову, изградњу и опремање болница и више од 300 милиона у обнову клиника и специјализованих болница, а на многима су радови већ завршени, попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, КБЦ Земун, КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Апсолутни приоритет Владе Србије јесте успешан завршетак започетих пројеката здравствене инфраструктуре, али се огромна пажња посвећује и здравственим радницима, којима су до 2020. године повећане плате и то за 56,8% лекарима специјалистима, 66,9% медицинским сестрама, а значајна средства улажу се и у едукацију здравствених кадрова, као и у опрему и услове у којима раде.

Попут других земаља, и Србија се ове године суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, а сви чиниоци у држави били су фокусирани на спречавање ширења вируса и очувања живота и здравља грађана. Са тим изазовима, Србија се боље суочила, него многе богатије и развијеније државе Европе и света.


Београд,
24. децембар 2020. године

 САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.

 ОБАВЕЗА ПОСЕДОВАЊА НЕГАТИВНОГ PCR ТЕСТА ПРИЛИКОМ УЛАСКА СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Од 20. децембра сви страни држављани ће за улазак у Републику Србију морати да имају негативан PCR не старији од 48 часова. Држављани Републике Србије ће моћи да улазе без ових тестова уз обавезну кућну изолацију у трајању од 10 дана, ако немају негативан PCR тест, с тим што се карантин може прекинути негативним PCR тестом.САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.

 ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Удружење новинара Србије (УНС) под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, организоваће 29. децембра 2020. г. Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференција ће бити одржана преко ZOOM апликације. Тема ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону. Пријаве за учешће заинтересовани могу да пошаљу на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра.

 Преминуо Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић)

У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Kарабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић).

Поводом његове смрти, Влада Републике Србије донела је одлуку о проглашењу Дана жалости (20., 21. и 22. новембар 2020. године), а Амбасада Р. Србије у Техерану је у складу с тим, спустила заставу на пола копља.

 СРПСКИ КОШАРКАШКИ ТРЕНЕРИ

Амбасадор Тодоровић са српским кошаркашким тренерима Трунићем, Поњавићем и Јефтићем, који тренирају кошаркашки клуб Парса из Машхада, непосредно пред њихову првенствену утакмицу у Техерану, 8.11.2020.  

 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У недељу 8. новембра на гробљу Комонвелта у Техерану организовано je полагање венаца поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату (Remembrance Service). Церемонији су присуствовали и амбасадор Д. Тодоровић и конзул Д. Перишић. Амбасадор Тодоровић је у име Амбасаде Републике Србије положио венац, заједно са још неколико шефова мисија земаља које су учествовале у Првом светском рату.

 МЕДИЈСКА САРАДЊА СРБИЈЕ И ИРАНА

У Београду је потписан Споразум о сарадњи Радио – телевизије Србије и Радио – телевизије Ирана. Споразум су потписали генерални директор РТС Д. Бујошевић и са иранске стране директор за међународну сарадњу ИРИБ (иранска државна ТВ) А. Фахимданеш. Овим документом се предвиђа размена радијских и телевизијских програма, размена искустава, техничка и продукцијска сарадња и могућност копродукције у изради играних програма. Потписивање наведеног документа представља наставак сарадње на медеијском плану, започете посетом групе новинара из Србије Ирану крајем 2017. године. Тада су у делегацији били и представници РТС. 

 Изјава о билатералној сарадњи у области филма и филмске продукције

Амбасадор је на молбу продуцентске куће „Art&Experience“ говорио о сарадњи између две земље у области филма и филмске продукције. Посебно је нагласио добру сарадњу са поменутом продуцентском кућом приликом организовања „Недеље српског филма“ у Ирану, као и значај потписаног споразума о реализацији филмске коопродукције између Србије и Ирана. Изјава је објављена на друштвеним мрежама. 


https://t.me/AVA_Diplomatic
 

 Скупштина Србије изабрала нову Владу Републике Србије

Народна Скупштина Републике Србије изабрала је у среду 28. октобра 2020. нову Владу Републике Србије. За новог министра спољних послова изабран је Никола Селаковић, који је до сада обављао функцију генералног секретара председника Републике Србије Александра Вучића.
Остали чланови Владе на чијем је челу председница Владе Ана Брнабић:
први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић; потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић; потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић; потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић; потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић; министар финансија Синиша Мали; министарка привреде Анђелка Атанасковић; министарка заштите животне средине Ирена Вујовић; министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић; министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић; министарка правде Маја Поповић; министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић; министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић; министар унутрашњих послова Александар Вулин; министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић; министар здравља Златибор Лончар; министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић; министар за бригу о породици и демографију Радомир Ратко Дмитровић; министар омладине и спорта Вања Удовичић; министар за бригу о селу Милан Кркобабић; министар без портфеља Ненад Поповић; министар без портфеља Новица Тончев.

https://www.srbija.gov.rs/sastav/177/sastav-vlade.php

 САРАДЊА У ОБЛАСТИ СПОРТА - РВАЊЕ

У Техерану је 13. октобра потписан Меморандум о сарадњи између Рвачког савеза Србије и Рвачке федерације Ирана. Са српске стране документ је потписао председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић, а са иранске председник Рвачке федерације Ирана Алиреза Дабир. Поптисивању је присуствовао и амбасадор Тодоровић. Након церемоније потписивања, за иранске медије говорили су домаћин и гост, као и амбасадор, који је рекао да је врло задовољан што је Меморандум потписан и да је то први у низу споразума из области сарадње у спорту који су већ спремни за потписивање. Претходног дана је одржан састанак са председником Иранског олимпијског комитета др Салехом Амиријем.


https://www.irna.ir/news/84074377/%D8%AA%D9%81%D8%A7%D9%87%D9%85-%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%DA%A9%D8%B4%D8%AA%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D9%85%D8%B6%D8%A7%D8%A1-%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%AF
 

 ВЕБИНАР ПОВОДОМ «НЕДЕЉЕ ТЕХЕРАНА»

У среду 7. октобра је на молбу града Техерана и председника града организована видео конференција на којој су поред домаћина, учествовали италијански амбасадор и амбасадор Тодоровић. Повод је био „Недеља Техерана“ која се обележава сваке године, међутим, сада због коронавируса није било могуће организовати уобичајене манифестације. Разговор је вођен на персијском језику, који течно говори и италијански амбвасадор. Питања која су из седишта града постављали односила су се на рад градоначелника Ханаћија и градске управе, на инфраструктурне могућности Техерана, проблеме који су у граду најизразитији, о спољнополитичком значају Техерана, као и о раду и деловању за време пандемије коронавируса. Поред тога, организатор је питао и о евентуалним заједничким карактеристикама српског и иранског народа, разликама и сличностима у обичајима, како културним, тако и верским. Амбасадор Тодоровић је истакао значај рада градоначелника Ханаћија, те да је његов и рад градске управе и Парламента града видљив у бројним областима и да представља пример за све друге градове у Ирану. Указао је на потенцијале Техерана на међународном плану и његове огромне туристичке, политичке и економске могућности. Истакао је да је Техеран састављен из више градова јер се проласком кроз град примећују јасне разлике међу његовим деловима, као и да је Техеран карактеристичан по високом степену верске толеранције. Навео је да је посетио и руске и јерменске и грчке православне цркве, јеврејске синагоге и шиитске џамије. Нигде не постоји обезбеђење испред тих објеката, што је показатељ високог нивоа безбедности и верске толеранције. Сви могу слободно да обављају своје верске активности без обзира на веру. Истакао је да се град у координацији са Владом добро носи са проблемом коронавируса и да предузима благовремене мере, али да није само Иран угрожен већ читав свет. Подсетио је какве смо до сада културне и друге манифестације организовали у Техерану, а посебно је нагласио велику сличност православне вере и шиитског ислама. И једни и други имају скоро исте облике протокола приликом сахрана и касније. Говорио је и о историјату билатералних односа и плановима које имамо у вези са сарадњом градова, не само Београда и Техерана.


http://shahr.ir/news/5163/%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%B8%D8%B1%D9%81%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%DB%8C%D9%BE%D9%84%D9%85%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B2-%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%B3%D9%81%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%DB%8C
 

 ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ЗА ДНЕВНИ ЛИСТ «СИЈАСАТ РУЗ»

Иранске дневне новине Сијасат руз на персијском језику објавиле су интервју  са амбасадором Тодоровићем. Разговор се тицао билатералних односа између Србије и Ирана, пре свега у области економије, трговинске размене, других видова сарадње, облика деловања и рада у условима пандемије коронавируса, приватном животу амбасадора и осталим питањима од заједничког интереса. Амбасадор је рекао да су политички односи две земље добри али да нисмо задовољни степеном трговинске размене и опште економске сарадње, који би морали бити на много вишем нивоу. Истакао је да постоје одређени проблеми које би требало решити, као што је питање платног промета. То и слична питања би требало да буду  на дневном реду на следећем заседању Мешовитог комитета за економску сарадњу. Амбасадор је рекао да Србија води независну политику, али да има добре односе и са САД, Израелом, Русијом, Кином, суседним земљама, ЕУ, земљама на Блиском истоку, као и са Ираном. На питање у вези са разговорима у Вашингтону, амбасадор је истакао да је председник Србије Александар Вучић потписао важан споразум са представником Приштине о нормализацији економских односа, као и да са Израелом, с којим имамо добре односе, у Вашингтону није потписан никакав споразум. На питање о посети Ирану, одговорио је да су двојица председника пре неколико месеци о томе телефоном разговарали, али да није реално очекивати било какву посету на високом нивоу у садашњим условима изразитог ширења коронавируса у Ирану. Амбасада има програм шта би требало да се уради на нивоу билатералних односа када медицински услови то буду омогућили.


http://www.siasatrooz.ir/images/magazine/0003/files/atfl00002608-0005.pdf
 

 БРОШУРЕ У ВЕЗИ СА ПРОМОЦИЈОМ ИНВЕСТИРАЊА

Кабинет председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, припремио је две брошуре у циљу промоције Републике Србије као повољне дестинације за пословање и за инвестирање у истраживање и развој и нове технологије. Брошурама се може приступити на следећим интернет адресама:

1. „SERBIA – Emerging tech development hub” – https://innovations.serbiacreates.rs/

2. „Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде“ – https://inovacije.srbijastvara.rs/
 ЗАХТЕВИ ЗА ВИЗЕ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

АМБАСАДА ОБАВЕШТАВА ДА ЋЕ ЗБОГ ПОЈАЧАНОГ ШИРЕЊА COVID 19, ДО СЛЕДЕЋЕГ ОБАВЕШТЕЊА ПРИМАТИ ЗАХТЕВЕ ЗА ВИЗЕ САМО ЗА СЛЕДЕЋЕ СЛУЧАЈЕВЕ: ЗА ОДЛАЗАК ИРАНСКИХ ЗВАНИЧНИКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ, ЗА ДИПЛОМАТЕ И СЛУЖБЕНИКЕ КОЈИ ИДУ У АМБАСАДУ ИРАНА У БЕОГРАДУ, ЗА ЛИЦА КОЈА ИДУ НА ШКОЛОВАЊЕ, РАДИ ПРИКЉУЧЕЊА ПОРОДИЦИ, ЛЕЧЕЊА, СПОРТСКИХ ТАКМИЧЕЊА, КУЛТУРНИХ И ДРУГИХ ЈАВНИХ МАНИФЕСТАЦИЈА КОЈА ОРГАНИЗУЈУ ИНСТИТУЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ.  

 РАЗГОВОР АМБАСАДОРА ЗА ИНФОРМАТИВНИ САЈТ ПАРСОН

Информативни сајт на персијском језику Парсон, објавио је разговор са амбасадором Тодоровићем о билатералним односима Србије и Ирана. Амбасадор је рекао како очекујемо да се ускоро и званично отворе биста Николе Тесле у Техерану, која је већ постављена, као и Српски кутак у Националној библиотеци Ирана у коју смо послали око 300 књига. Истакао је да је дипломатија у области културе један од најбољих начина за јачање свих осталих сегмената свеопштих билатералних веза. Указао је на разне облике сарадње у овој сфери, укључујући приказивање иранских филмова код нас, учешће овдашњих режисера на бројним филмским манифестацијам у Србији, где често добијају и награде, споразум надлежних институција две земље о снимању заједничког филма – копродукције, споразум о преводу иранских књига на српски језик, као и превођењу најважнијих дела најпознатијих српских аутора на персијски језик. Поменуо је учешће Србије на Међународном сајму књига у Техерану у својству специјалног госта 2018. и претходно исто такво иранско учешће у Србији, изнео је колико је персијски језик популаран у Србији, али указао и на награде које су српски аутори у области филма и сликарства добили у Ирану. Подвукао је значај садање у области здравственог, односно спа туризма. У области здравственог туризма постоји и потписани споразум. Изнео је и да је пандемија негативно утицала на сарадњу у туризму, али да очекујемо наставак те сарадње чим се услови побољшају. У интервјуу је нагласио да је политичка сарадња одлична, да су наши председници разговарали телефоном, као и да су наши министри спољних послова неоколико пута разговарали што непосредно, што телефоном. Указао је да нисмо задовољни нивоом трговинске размене али да очекујемо да ће на наредном састанку Мешовитог комитета за економску сарадњу бити превазиђени постојећи проблеми везани за платни промет.

http://purson.ir/fa/content/194628/

 ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА У ТЕХЕРАНУ И БЕОГРАДУ

17. августа  у Техерану и Београду је одржана видео конференција у организацији Института за политичке и међународне студије (IPIS), (саставни део иранског Министарства спољних послова) и Института за међународну политику и економију (IIPE) из Београда. У раду конференције учествовали су начелници надлежних дирекција у оба МСП, с наше стране начелник ОЗАБИ М. Перишић, а с иранске начелник дирекције у чијој одговорности је и Србија М. Абеди, као и обојица амбасадора, ирански у Београду Р. Хасанпур и ја, као амбасадор РС у Техерану. У име IPIS појавио се и директор М. К. Саџадпур, али је конференцију водио потпредседник Института С. Хатибзаде. Програм је у име Института из Београда водио помоћник директора С. Кораћ. Поред наведених, на видео конференцији учествовали су са иранске стране и К. Барзегар, директор Центра за блискоисточне стратешке студије, Е. Зарчи, истраживач u IPIS и Х. Ахмадиан, професор Универзитета у Техерану, а с наше, В. Трапара, истраживач и шеф Центра за евроатланске студије у IIPE, С. Јанковић, истраживач и шеф Центра за суседне и медитеранске земље у IIPE и Д. Пророковић, истраживач и шеф Центра за евроазијске студије у IIPE. Питања о којима се разговарало била су „Свет под пандемијом и билатерални односи Србије и Ирана“  и „Регионална питања с фокусом на Сирију, Персијски залив, Балкан и ЕУ.“ Једна од констатација била је и да су билатерални односи две земље данас најбољи у последњих тридесетак година.

 Амбасадор разговарао са надлежнима у Организацији здравственог туризма

Амбасадор је разговарао са надлежнима у Организацији здравственог туризма. Размењене су информације о досадашњој сарадњи и изнете нове идеје о наставку сарадње, односно превазилажењу тренутног застоја због пандемије COVID 19. Амбасадор је саговорнике информисао и о искуству из посете најпознатијем спа центру у Ирану Сарејн, а они њега о новом програму start up везаним за здраву храну.

 УЛАЗАК У ИСЛАМСКУ РЕПУБЛИКУ ИРАН

Држављани Републике Србије, као и сви други страни и ирански држављани, укључујући и дипломате, морају имати PCR тест приликом уласка у Исламску Републику Иран. Тест може бити и фотокопија, није обавезно да буде оригинал. Резултате теста ће контролисати надлежне здравствене службе на граничним прелазима/аеродромима. Није могуће радити тест по доласку и сви они који не поседују одговарајући тест биће враћени на дестинацију из које су дошли. Валидност теста је 96 сати.

 УЛАЗАК У ИСЛАМСКУ РЕПУБЛИКУ ИРАН

Држављани Републике Србије могу без ограничења да уђу у Исламску Републику Иран, као што могу и да транзитирају у случају потребе. Страни држављани, такође, могу без ограничења да улазе у Исламску Републику Иран. При уласку у земљу се врши електронска медицинска контрола и у случају да је код неког лица утврђена повећана температура или да показује неки други симптом заразе, то лице ће бити тестирано на COVID 19. Резултати теста ће бити познати у року од 48 сати, а у случају позитивног налаза, лице се упућује у одговарајући карантин. У супротном, путник који је ушао више неће бити контактиран.  

 Амбасадор разговарао са Хамидом Задбуом, замеником министра индустрије, рударства и трговине – директором Организације за промоцију трговине Ирана

Амбасадор је у уторак 14.07. разговарао са Хамидом Задбуом, замеником министра индустрије, рударства и трговине – директором Организације за промоцију трговине Ирана. Тема разговора су били економски и трговински односи између Србије и Ирана. Анализирана је досадашња активност на том плану и шта треба да се уради у наредном периоду како би превазишао застој настао пандемијом COVID 19.
Ирански медији су објавили вест о поменутом састанку.

https://www.irna.ir/news/83855753/%D9%85%D8%B0%D8%A7%DA%A9%D8%B1%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B3%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%AA%D8%AC%D8%A7%D8%B1%DB%8C

 ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ, УРУЧИО ПРИЗНАЊА НАШЕМ НАЈБОЉЕМ СПОРТИСТИ, ТЕНИСЕРУ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ И АМБАСАДОРУ ДРАГАНУ ТОДОРОВИЋУ

На обележавању Дана дипломатије 29. маја, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, уручио је признања најбољем српском спортисти и прослављеном тенисеру Новаку Ђоковићу и амбасадору Србије у Ирану Драгану Тодоровићу. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одао је признање Новаку Ђоковићу за свеукупан допринос у дипломатији доделивши му награду за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету. Повеља је уручена и амбасадору Републике Србије у Ирану др Драгану Тодоровићу за укупан рад и посебно за допринос у враћању деце Славици Бурмазовић, након четири године пошто их је отац отео и одвео у Турску, а потом и у Иран. Гости на свечаности били су и госпођа Бурмазовић са своје двоје деце.


Шеф српске дипломатије одржао је говор надахнут доприносом свих оних који су својим ангажовањем допринели угледу наше земље у свету, али и најхрабријим колегама који су своју посвећеност у времену ванредног стања овековечили љубављу према Републици Србији. Он је рекао „Ове године, имам велику част да повеље доделим нашем прослављеном тенисеру и живој легенди можда и најбољем амбасадору наше земље у свету, као и Драгану Тодоровићу, каријерном дипломати и једном од најбољих амбасадора у нашој дипломатској служби.“


 Председник Републике Србије Александар Вучић разговорао је телефоном са председником Исламске Републике Иран Хасаном Роханијем у прошли уторак

Председник Вучић је захвалио председнику Роханију на иницијативи за разговор и истакао да ће Србија развијати сарадњу са Ираном у областима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес. Он је изразио наду да ће обе земље успешно превазићи актуелну здравствену ситуацију и посветити се испуњавању планова за будућност, као и развоју билатералне сарадње, посебно економске, јер она заостаје за добрим политичким односима. С тим у вези је издвојио области са великим могућностима за сарадњу, попут пољопривреде и прехрамбене индустрије, као и различите производне делатности, грађевинарство, рударство и енергетику и информационе технологије.
Председник Вучић је нагласио да је Србија искрено захвална Ирану, који своје пријатељство показује принципијелним ставом о непризнавању једнострано проглашене независности Kосова, као и подршком по овом питању, упркос великим притисцима.
Председник Рохани је рекао да ће Иран остати доследан поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и наставити да подржава нашу земљу у међународним организацијама. Он је потврдио опредељење Ирана да развија свестране односе са Србијом и захвалио председнику Вучићу за ангажовање на развоју билатералне сарадње.
Председник Вучић је изразио саосећање због жртава заразне болести KОВИД-19 у Ирану. Двојица саговорника су изразили наду да ће сузбијање епидемије ове заразне болести ускоро омогућити раније планиране међудржавне контакте и размену посета. Председник Рохани је позвао председника Вучића да, кад околности то омогуће, дође у посету Ирану, што је председник Вучић са задовољством прихватио.
 ОТВАРАЊЕ ГРАНИЧНИХ ПРТЕЛАЗА И УКИДАЊЕ ЗАБРАНЕ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Влада Републике Србије је на седници од 21. маја 2020. године донела одлуку о отварању свих граничних прелаза Републике Србије. Тиме је укинута и забрана уласка у Републику Србију. Приликом пасошке контроле свим путницима се уручује писано обавештење о мерамa којих се морају придржавати ради спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

На следећем линку се налазе све информације о конкурсима и процедури пријављивања за наведене конкурсе:
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

Илустрације о конкурсима могуће је пронаћи на следећем линку:
https://wetransfer.com/downloads/0a76ae65faceec882970775679e4329320200518212413/39b2f9
 УСЛОВИ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

     Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима дозвољен је улазак у Републику Србију ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе, односно улазе у Републику Србију, као и дозволу за боравак или транзит кроз Републику Србију коју издаје радно тело Владе.
     Деца страни држављани до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују горенаведен негативан тест.
     Радно тело Владе (Комисија), сходно датим овлашћењима, одређује услове и ограничења транзита, односно боравка лица којима је дата дозвола за улазак у Републику Србију. Радно тело Владе, изузетно, може дозволити улазак на територију Републике Србије страном држављанину и ако не поседује негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако за то постоје нарочито оправдани разлози.
     Поменути „општи” услови за улазак у Републику Србију не примењују се на:
     - Посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
     - Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
     - Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;
     - Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Републике Србије;
     - Хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем, као и на лица у саставу или пратњи војних конвоја и транспорта за војне потребе који су, сагласно посебном пропису добили сагласност надлежног органа, односно на које се, у погледу уласка у Републику Србију, непосредно примењују одредбе потврђеног међународног уговора;
     - Акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
     - Држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту, под условом
     - Држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којимаје послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању, под условом реципроцитета.
      Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији и акредитованим члановима особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и члановима њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе, а који улазе у Републику Србију, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима) или друга мера здравственог надзора утврђена актом министра надлежног за послове здравља у складу са епидемиолошком ситуацијом, односно у циљу процене епидемиолошког ризика.
      Поменута лица могу ући у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима):
     1) ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земле из које долазе или улазе у Републику Србију,
     2) ако су у иностранству боравила не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести COVlD-19.

     Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи диета поседују негативан тест. Наведене мере (изолација у кућним условима) не примењују се у сваком случају на домаће држављане и стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, који су чланови посаде теретних моторних возила, теретних бродова, возопратно особље железничких возила, посаде и кабинско особље ваздухоплова, којима се обавља међународни превоз у друмском, железничком, водном и ваздушном саобраћају. Такође, не примењују се на домаће држављане и држављане суседних држава који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији суседне државе, односно на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту, на домаће држављане који су запослени на територији суседне државе и који поседују документ послодавца о радном ангажовању, као ни на држављане суседних држава који су запослени на територији Републике Србије, којимаје послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању. Држављани Републике Србије и страни држављани који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који улазе у Републику Србију, а код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу протоколом, односно на следећи начин: Лица оболела од заразне болести COVID-19, односно лица код којих је тестирањем утврђено присуство вируса SARS-CoV-2, изолују се и лече у објектима који су посебно одређени и припремљени за изолацију и лечење оболелих, односно заражених вирусом SARS-CoV-2. Ова лица дужна су да прихвате изолацију у за то одређеним објектима и да се придржавају мера и упутстава које нареди надлежни доктор медицине, односно доктор медицине специјалиста епидемиологије. Лице које се не придржава налога доктора медицине, по пријави здравствене установе, принудно се изолује у присуству представника органа управе надлежног за унутрашње послове. Када је у питању авионски саобраћај, важећа Одлука предвиђа да је, поред прибављања потребних одобрења и сагласности у складу са свим важећим прописима Републике Србије, а ради провере да ли су обезбеђене све мере за спречавање ширења заразе, сваки авио-превозилац који врши било коју врсту међународног авио-превоза, пре отпочињања планираног лета у обавези да надлежној служби Директората цивилног ваздухопловство Републике Србије достави:
     - Дозволу радног тела Владе, ако превози стране држављане који немају регулисан боравак у Републици Србији;
     - Изјаву да је упознао путнике са мерама и условима за улазак на територију Републике Србије у складу са препорукама надлежног завода, односно института за јавно здравље. По добијању поменутих доказа, а пре издавања одобрења за лет, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије прибавља сагласност министарства надлежног за послове саобраћаја.
     Границе Р.Србије за улаз путника и даље су затворене;   улаз у Р.Србију је могућ, као и до сада, по установљеној процедури — за наше држављане, стране држављане са регулисаним боравком у Р.Србији и акредитоване чланове страних ДКП у Р.Србији уз најаву/сагласност МУП (посредством МСП РС) — с обзиром да су ГП формално затворени;   улаз у Р.Србију је могућ за стране држављане који немају регулисан боравак у Р.Србији ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земле из које долазе, односно улазе у Републику Србију, као и дозволу коју издаје радно тело Владе (Комисија) а не ДКП РС. Најава, односно подношење захтева за ову категорију лица, врши се посредством њихових ДКП у Р.Србији, али и, у одређеним случајевима, по захтевима ДКП РС у иностранству, захтевима привредних друштава регистрованих у Р.Србији и личним захтевима.
     Нашим држављанима, странцима са регулисаним боравком у Р.Србији, као и акредитованим члановима страних МП у Р.Србији, приликом уласка у Р.Србију, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима). Међутим, уколико ове категорије лица поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију, односно уколико су у иностранству боравила не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести COVID-19, не изриче се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима). Када су у питању страни држављани који немају регулисан боравак у Р.Србији и којима је потребна дозвола радног тела Владе (Комисије), више информација о процесу аплицирања за дозволу могу добити на мејл: info.covid-19@gov.rs.

 Писмо председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић председнику Парламента Ирана Алију Лариџанију

Ирански медији су објавили писмо које је председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, упутила председнику Парламента Ирана Алију Лариџанију у знак подршке иранском народу и солидарности и жеље за брзи опоравак господина Лариџанија.
https://en.mehrnews.com/news/157613/Serbian-parl-speaker-voices-solidarity-with-Iran-in-COVID-19
 БОЈЕ ИРАНСКЕ ЗАСТАВЕ У БЕОГРАДУ

У знак солидарности са иранским народом у борби против ширења коронавируса, у Београду су на неким мостовима, зградама и згради Народне скупштине биле осветљене боје заставе Ирана. Претходно је то било учињено и са заставама Кине, Италије, Шпаније и Француске. Вест су објавили и ирански медији.


https://en.irna.ir/news/83729762/Belgrade-illuminated-in-color-of-Iranian-flag
 

 ЗАТВОРЕНИ СВИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Сви гранични прелази за путнике у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Републици Србији затворени су од 20.03.2020. године у 8 часова.

 СРЕЋНА НОВА 1399. ГОДИНА

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИСЛАМСКОЈ РЕПУБЛИЦИ ИРАН ЖЕЛИ СВИМ ДРЖАВЉАНИМА ПРИЈАТЕЉСКОГ ИРАНА СРЕЋНУ НОВУ 1399. ГОДИНУ. АМБАСАДА САОСЕЋА СА ПРИЈАТЕЉСКИМ НАРОДОМ ИРАНА У ОВИМ ТЕШКИМ ТРЕНУЦИМА ШИРЕЊА КОРОНАВИРУСА И УВЕРЕНА ЈЕ ДА ЋЕ ИРАН И ОВАЈ ПРОБЛЕМ УСКОРО ДА РЕШИ.

 Ширење коронавируса у Ирану закључно са последњим даном иранске 1398. године (19. март)

Од званичне појаве коронавируса у Ирану 19. фебруара, па до 19. марта који је последњи дан иранске 1398. године, ситуација изгледа на следећи начин:
- Укупно је оболело 18.407 лица
- Укупно је преминуло 1.284 лица
- Укупно је излечено 5.979 лица.

Најугроженији је Техеран са 4.397 оболелих, затим покрајина Исфахан са 1.646, док је на трећем месту по броју оболелих покрајина Мазандаран са 1.552. Просек дневно оболелих је последњих дана старе године између 1.000 и 1.200.

 Београдски аеродром затворен за међународни путнички саобраћај

Београд, 19. март 2020.
Влада Републике Србије донела је на данашњој седници нове одлуке у циљу сузбијања ширења вируса COVID-19, међу којима је и одлука да се међународни путнички авио-саобраћај са Aеродрома "Никола Тесла" у Београду обуставља до даљег.
Одлука ступа на снагу данас у подне и сви авиони који до тада буду полетели са полазних дестинација моћи ће безбедно да слете на београдски аеродром.
За све путнике који слете обавезујуће су мере самоизолације и њихово евентуално кршење биће строго контролисано и кажњено у складу са законом.
Донета је одлука да се затварање шалтера јавних служби не односи на Пореску управу, Управу царина и Управу за трезор, с обзиром на то да би њихово затварање нарушило несметано функционисање државе, поготово у периоду ванредног стања.
Све мере и одлуке Владе донете у претходном периоду, као и оне које ће бити донете у данима који следе, имају за циљ искључиво заштиту живота и здравља свих грађана Републике Србије.
Влада Републике Србије апелује још једном на све грађане, а посебно на наше најстарије суграђане, да у потпуности поштују сва упутства Владе у циљу очувања њиховог здравља.
 ОБАВЕЗНА ИЗОЛАЦИЈА ОД 28 ДАНА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ ИРАНА

Одлуком Владе Републике Србије од 15. марта, донета је Одлука о изменама Одлуке о проглашењу болести COVID-19, која гласи:
„Ради заштите од уношења заразних болести на теритоприји Републике Србије, страним држављанима надлежни органи привремено ће забранити улазак у Републику Србију.“
Постоје строго дефинисани изузеци од овога.

Поред тога, „Држављани Републике Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпанија, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се на изолацију у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима).

 Председник Вучић прогласио је ванредно стање на територији целе Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је у недељу 15.03. састанком Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID–19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду.

Председник Вучић прогласио је након састанка у  Палати Србија , ванредно стање на територији целе Србије.
"После искустава, али и свега што смо заједно прошли, недовољно дисциплине у разумењу порука које смо слали, а на основу писма које је мени и Влади послао министар одбране, на основу Устава, председница Скупштине, председница Владе и ја донели смо одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије и она ступа на снагу у овом тренутку", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић је навео да Србији још нема ниједног смртног случаја од корона вируса и додао да тренутно укупно имамо 48 заражених. Он је захвалио лекарима и медицинским сестрама који су се ставили држави на располагање.
"Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног, опаког, који наша земља мора да победи", поручио је председник Вучић у обраћању и истакао да је  данас најгори дан за Европу, вероватно од Другог светског рата, и да је у Италији умрло 368 људи, у Шпанији готово 200, док се у другим земљама драматично повећава број умрлих.
Председник Вучић је подсетио да је Србија прошла кроз тешке кризе, кроз ужасну економску кризу јер смо били на корак до банкротства, а да смо сада били једна од две земље у Европи са највећим растом.
"Борба која је пред нама је борба за оне који су стварали и градили ову земљу. То је борба, пре свега за наше родитеље, за наше старије, али и за будућност наше Србије. Мораћемо да се боримо дисциплином и мерама. Затвара се живот да бисмо сачували живот“, поручио је председник Вучић.
Председник Вучић је у име Републике Србије изјавио саучешће свим нашим европским пријатељима, јуначком народу Италије, као и братској Шпанији. Он је додао и да ће Србија помоћи Републици Српској, иако то за нас није лако, али да не смемо према свом народу да се понашамо онако како се други понашају према нама. 
Председник Вучић је навео да велика међународна солидарност не постоји, као ни европска солидарност, и указао је на одлуку Европске комисије о забрани извоза медицинског материјала. Он је рекао да је замолио председника НР Кине Си Ђинпинга за помоћ. 
Председник Вучић је истакао да је купљено пет милиона маски из Кине и да је у току поступак набавке нових респиратора. Он је додао да је Србија од Кине тражила чак и лекаре.     
"Предаја није опција, предаја никада није била опција, и неће бити опција за Србију. Борићемо се и победићемо", закључио је председник Вучић.

Београд,

15. март 2020. године

 ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ, РАЗГОВАРАО ТЕЛЕФОНОМ СА ИРАНСКИМ МИНИСТРОМ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА МОХАМЕДОМ ЏАВАДОМ ЗАРИФОМ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је телефоном са министром иностраних послова Исламске Републике Иран Мохамедом Џавадом Зарифом коме је изразио саучешће поводом жртава изазваних епидемијом корона вируса у Исламској Републици Иран, а пријатељском иранском народу пренео изразе дубоког саосећања и солидарности.
Изразио је наду да ће Исламска Република Иран успешно пребродити овај тежак период и да ће мере које Иран предузима у најскорије време дати резултате. Информисао је министра Зарифа о мерама које је Влада Србије донела ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, у складу са проценама и препорукама СЗО. Због тренутне ситуације и опасности од ширења ове болести, привремено је забрањен улазак у Србију и за држављане Исламске Републике Иран. Министар је истакао је да је реч о мери која је привременог карактера, која је донета у циљу не само заштите од уношења вируса корона у Републику Србију, већ и у контексту активности на спречавању даљег глобалног ширења овог вируса, уз искрену наду и жељу да околности буду такве да се ове мере у читавом свету што пре обуставе.
Министар Зариф је захвалио на солидарности Србије и изнео очекивање да ћемо дисциплинованим придржавањем свих препоручених мера и узајамном солидарношћу и разумевањем сви заједно, на глобалном нивоу, успети да превазиђемо једну од највећих здравствених криза и изазова савременог доба.

https://www.tehrantimes.com/news/446121/Serbia-voices-solidarity-with-Iran-in-fight-against-coronavirus


https://www.irna.ir/news/83712902/%DA%AF%D9%81%D8%AA-%D9%88%DA%AF%D9%88%DB%8C-%D9%88%D8%B2%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7


https://en.irna.ir/news/83712921/Iranian-Serbian-FMs-discuss-issues-about-coronavirus


https://en.mehrnews.com/news/156685/Iranian-Serbian-FMs-discuss-coronavirus-over-phone


https://www.mehrnews.com/news/4877339/%D8%A7%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%87%D9%85%D8%A8%D8%B3%D8%AA%DA%AF%DB%8C-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%B2%D9%87-%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87-%D8%B4%DB%8C%D9%88%D8%B9-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7


https://www.isna.ir/news/98122317755/%D8%A7%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%87%D9%85%D8%A8%D8%B3%D8%AA%DA%AF%DB%8C-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%B2%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7


https://www.farsnews.ir/news/13981223000728/%DA%AF%D9%81%D8%AA%DA%AF%D9%88%DB%8C-%D8%AA%D9%84%D9%81%D9%86%DB%8C-%D9%88%D8%B2%DB%8C%D8%B1-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%D9%87-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7-%D8%B8%D8%B1%DB%8C%D9%81-%D9%88-%D8%A7%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D9%87%D9%85%D8%A8%D8%B3%D8%AA%DA%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1

 КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

 Владa донела додатне мере у спречавању ширења коронавируса

Београд, 10. март 2020.
Влада Републике Србије донела је на данашњој седници додатне мере у циљу спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, према препорукама наших епидемиолога и у складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО).
У складу са тим, уводи се привремена забрана уласка у Србију за стране држављане који долазе из подручја са интензивном трансмисијом коронавируса. То се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама Народне Републике Кине, Јужне Кореје, Ирана и деловима Швајцарске.
______________________________________________________________________________________________ Због превентиве у циљу спречавања ширења корона вируса, Амбасада привремено престаје са конзуларним пословима. О датуму поновног рада у овој области Амбасада ће благовремено обавестити.

______________________________________________________________________________________________ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ О РАСПИСИВАЊУ ИЗБОРА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ ЗА 26. АПРИЛ 2020. ГОДИНЕ.

СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВАК У ИНОСТРАНСТВУ МОГУ СЕ НАЋИ НА СЛЕДЕЋЕМ ЛИНКУ:
 
http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-pstvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslanike-narodne-skupstine/
 Амбасадор разговарао са директором Иранске дуванске компаније

Амбасадор је посетио Иранску дуванску компанију где је са директором разговарао о наставку сарадње ове компаније са Дуванском индустријом Бујановац. Након разговора посетио је Музеј дувана у оквиру Иранске дуванске компаније.

 Амбасадор испратио групу наших држављана која се евакуисала из Ирана због проблема са корона вирусом

Амбасадор је данас у петак 28.02.2020. испратио последњу групу наших држављана која се евакуисала из Ирана због појаве корона вируса. Група је радила у Индустријском граду Кавеху на једном пројекту који би ускоро требало да буде завршен. По њих је дошао авион Пинк Ер-а, који их је превезао за Београд. 

 Професор Ђурковић одржао предавање на техеранском Универзитету Шериф

Директор Института за Европске студије професор Миша Ђурковић боравио је у посети Ирану и одржао предавање на Универзитету Шериф. Тема његовог предавања била је „Обојене револуције“, док је друга тема била под насловом „Рат за породицу на Западу“.

 РАЗГОВОР АМБАСАДОРА СА МИНИСТРОМ СПОРТА И ОМЛАДИНЕ ИРАНА

Амбасадор је имао разговор са иранским министром спорта и омладине Масудом Солтанифаром. Тема је била билатерална сарадња у области спорта. Констатовано је да је МоР о сарадњи два надлежна министарства спреман за потписивање, као и документ о сарадњи кошаркашких федерација двеју земаља. Најављен је позив министру спорта и омладине Србије, а очекују се и скорашњи сусрети између функционера федерација кошарке и стоног тениса. Закључено је да је спортска срадња добра и један од начина да се унапреде и остали облици билатералних односа.


https://www.irna.ir/news/83690630/%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%A8%D8%B7-%D9%88%D8%B1%D8%B2%D8%B4%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%DA%AF%D8%B3%D8%AA%D8%B1%D8%B4-%D9%85%DB%8C-%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%AF
 

 Интервју амбасадора за Иран Прес

Током пријема поводом Дана државности Републике Србије и Дана војске, амбасадор је дао интервју за Иран Прес. Рекао је да две земље добро сарађују и да је посебно добра сарадња у парламентарнојх дипломатији. Подсетио је да је председник иранског Парламента боравио октобра месеца у Србији и да су га тада примили и председник Александар Вучић и први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић. Рекао је и да је висока парламентарна делегација Народне скупштине боравила у Ирану.

https://iranpress.com/en/iran-i143985-serbia_eyes_for_expanding_bilateral_cooperation_with_iran

 Обележавање Дана државности и Дана Војске Републике Србије

У уторак 18. фебруара организован је пријем поводом Дана државности Републике Србије и Дана војске. Пријему су присуствовали ирански званичници, ирански пословни људи, представници из области културе, спорта, медија, као и они с којима имамо радну сарадњу. Исто тако, присуствовали су наши држављани који се налазе у Ирану, укључујући и пословне људе који раде на пројектима у Ирану и наши тренери. Најзад, били су присутни представници дипломатског кора, укључујући и представнике регионалних и међународних организација. Поред тога, били су присутни представници иранске Армије. Ирански министар задруга сарадњу и социјално старање Мохамед Шариатмадари, одређен је од стране Владе Ирана да представља Владу на нашем пријему. Он је дошао са неколико својих сарадника, а Министарство иностраних послова је било заступљено са више представника, док је Парламент заступала председница Парламентарне групе пријатељства Парване Салахшури.
Амбасадор је одржао краћи говор нагласивши да присуство министра Шариатмадарија представља јасан знак високог степена сарадње две пријатељске земље.  Присутнима се обратио и ИО потпуковник П. Прлић, а на крају је говорио и министар Шариатмадари.


 

 

 

 КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

МСП-УСДСР је расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 Састанак амбасадора у Министарству здравља

У Министарству здравља Ирана одржан је састанак између амбасадора и званичника Министарства, задужених за међународну сарадњу. Разматране су могућности билатералне сарадње у области здравства. 

 ДИПЛОМАТСКА СПОРТСКА АКТИВНОСТ

У резиденцији амбасадора Јужне Кореје у петак је приређена вечера за чланове Голф удружења дипломата. Претходно је, истог дана, одржан турнир на голф терену спортског комплекса Енгелаб. Вечери су, поред дипломата и њихових породица, учесника такмичења, присуствовали и неки познати ирански глумци и бивши фудбалери. Такмичење и окупљање се одржавају сваког месеца. УКИДАЊЕ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ ИРАК

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Ирак о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, ступа на снагу 27. децембра 2019. године. Држављани Србије и Ирака, носиоци дипломатских и службених пасоша, ослобађају се обавезе прибављања улазне, транзитне, односно боравишне визе у периоду до деведесет дана. ПОСЕТА АМБАСАДОРА МАШХАДУ

На позив градоначелника Машхада и у организацији Министарства спољних послова Ирана, амбасадор Тодоровић је посетио Машхад, где је разговарао о економској сарадњи низмеђу тог града и Србије. Организована је и посета Међународном сајму посвећеном инвестицијама. Ирански привредници из Машхада су исказали спремност да приме привредну делегацију из Србије и разговарају о кионкретним облицима сарадње. 

 НАГРАДА НАШЕМ КРАТКОМЕТРАЖНОМ ФИЛМУ

На церемонији затварања 36. Техеранског међународног фестивала краткометражног филма додељене су награде у пет категорија за иностране учеснике, а у категорији краткометражног анимираног филма награђен је наш филм ,,Непутовања“, дело двоје наших аутора. Уместо аутора филма, који су били спречени да присуствују манифестацији, награду (диплому и пехар) је, на позив организатора манифестације, примио амбасадор Д. Тодоровић. 

 КОНФЕРЕНЦИЈА О ТУРИЗМУ

На позив Општине Техеран, амбасадор је учествовао на скупу под називом «Како унапредити туризам града Техерана». Састанак је водио Хашеми Рафсанџани, председник Скупштине града. Констатовано је да Техеран поседује велике али неискоришћене могућности за развој туризма, те су изнети конкретни предлози како да се та грана унапреди. Амбасадор Тодоровић је пренео спремност наше земље и главног града да се разговара о сарадњи у области туризма и информисао да смо о томе већ разговарали на недавно одржаном Конгресу здравственог туризма, као и да ће Врњачка Бања ускоро упутити позив представницима Техерана да је посете. Председник Скупштине града Техерана Х. Рафсанџани је рекао да би они позвали градоначелника Београда и представнике туристичког сектора нашег главног града.

 ПОСЕТА АМБАСАДОРА СЛОБОДНОЈ ЗОНИ ГЕШМ

Иранскi медији објавили су да је амбасадор Драган Тодоровић у разговорима са руководством Слободне зоне острва Гешм рекао да Србија има добре политичке односе са Ираном и да је спремна да прошири односе и у економској сфери. Истиче се да је најавио посету председника Републике Србије Александра Вучића Ирану и да је то добра прилика за јачање економских веза.
Указао је, преносе медији, како остзрво Гешм поседује добре економске потенцијале, подвукавши да је пред Гешмом лепа будућност.
Медији истичу  да је директор Слободне зоне инжењер Момини, представио потенцијале острва у разним областима привредног живота, посебно указујући на нафтни, гасни, грађевински, туристички сектор. Исто тако, он је говорио о пољопривредним могућностима острва. Рекао је и да ће се у наредном периоду на Гешму градити нови хотели са пет звездица.
Иранска државна телевизија, канали 2 и 5, такође су објавили прилог о посети и разговорима.


 РАЗГОВОР АМБАСАДОРА У ПАРЛАМЕНТУ

Амбасадор је у Парламенту разговарао са специјалним саветником Председника Парламента Ирана Х. Абдолахианом. Разговор се односио на недавну посету иранске парламентарне делегације Београду и предстојећој посети председника Републике Србије Александра Вучића Ирану.

https://search.hgetlocalnewsnow.com/?uc=20190607&ap=appfocus7&source=4982_v3-dsf_news--bb9&uid=4af46239-de8a-4b4f-9a5e-c636234b9609&i_id=news_1.1&cid=pmmkoiomebjnleccnolclgblpbhkgomk&page=newtab&

 ПОВРАТАК ИРАНСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ СА ИПУ

Амбасадор је дочекао иранску делегацију која је учествовала на ИПУ у Београду. Шеф делегације је био председник иранског Парламента др Али Лариџани, а у делегацији су се налазили и високи представници Парламента и Министарства спољних послова Ирана. 

 ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ ПРИМИО ПРЕДСЕДНИКА ИРАНСКE КОНСУЛТАТИВНЕ СКУПШТИНЕ АЛИЈА ЛАРИЏАНИЈА

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се у среду, на маргинама 141. заседања Скупштине Интерпарламентарне уније која се одржава у Београду, са председником иранског парламента Алијем Лариџанијем и члановима делегације у пратњи.
Министар Дачић је изразио задовољство због посете парламентарне делегације Ирана Републици Србији и учешћа на 141. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније, пожелевши им том приликом успех у даљем раду.
У срдачном и пријатељском разговору обострано је изражено задовољство високим нивоом билатералних односа и констатовано да две земље везује вишедеценијско пријатељство. Размотрени су конкретни кораци за даље унапређење свеукупне билатералне, као и мултилатералне сарадње, у областима од заједничког интереса.


 

 ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПРИМИО ПРЕДСЕДНИКА ИРАНСКE КОНСУЛТАТИВНЕ СКУПШТИНЕ АЛИЈА ЛАРИЏАНИЈА

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у уторак 15.10. са председником Исламске саветодавне скупштине Исламске Републике Иран Алијем Лариџанијем, са којим је разговарао о билатералним односима двеју земаља и захвалио за принципијелну подршку Ирана територијалном интегритету и суверенитету Србије, посебно у међународним организацијама.
Председник иранске скупштине Лариџани је рекао да, упркос притисцима, остају доследни свом ставу о непризнавању тзв. Косова и наставиће да Србију, коју доживљавају као пријатељску земљу, подржавају у међународним организацијама, попут УНЕСКО и Интерпол.
Председник Вучић је изразио намеру Србије да чува везе са пријатељским земљама и развија сарадњу у областима у којима за то постоје реалне могућности, посебно економску. Председник Вучић и председник иранске скупштине Лариџани су се сагласили да постоје потенцијали у области пољопривреде, рударства и тешке индустрије.


 

 ИРАНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ИПУ - ИСПРАЋАЈ

Амбасадор је испратио иранску делегацију која ће учествовати на ИПУ у Београду. Шеф делегације је председник иранског Парламента др Али Лариџани, а уделегицији се налазе и високи представници Парламента и Министарства спољних послова Ирана. Пожелео им је успех у раду.

 КОНГРЕС О ЗДРАВСТВЕНОМ ТУРИЗМУ

У Техерану је одржан Конгрес о здравственом туризму. Иако је у питању Конгрес који се превасходно тиче исламских земаља, представници из Србије су као и прошле године, позвани да на њему учествују. Председник Кластера здравственог туризма Србије Миодраг Миљковић и директори Меркура из Врњачке Бање др Дејан Станојевић су имали веома запажену презентацију о спа туризму у Србији и посебно у Врњачкој Бањи. Интересовање медија је било велико и вести о конгресу и нашим активностима објављене су у више иранских медија. Амбасадор Драган Тодоровић је, између осталог, дао изјаву и за државну информативну агенцију ИРНА. Појаснио је да наши представници учествују већ други иако Србија није исламска земља, али је Иран пријатељска земља и постоји велики интерес за сарадњу у области здравственог туризма. Нагласио је да Србија има развијени спа туризам и да ће у наредном периоду бити успостављена конкретна сарадња у том сектору.

https://en.irna.ir/news/83511163/Serbia-Iran-to-fast-develop-health-tourism-cooperation-Envoy

 РАЗГОВОР АМБАСАДОРА СА ПОЗНАТИМ ИРАНСКИМ ПИСЦЕМ

Амбасадор у разговору са једним од најпознатијих иранских писама Махмудом Долатабадијем, аутором књига Келидар, Недостајући Солуч, Пуковник, Жеђ. Разговор је вођен на једном од овдашњих пријема и тицао се преводилачког рада иранских аутора на српски и српских аутора на персијски језик 

 АМБАСАДОРОВ ИНТЕРВЈУ НА ДРЖАВНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ

Иранска државна телевизија, Канал 5 је емитовала интервју са амбасадором. Прво приказивање је било у августу месецу (амбасадор био у Србији, а програм је снимљен раније). Питања познатог иранског новинара Абдулаха Абдија, односила су се претежно на билатералну сарадњу између Србије и Ирана, нека регионална питања, као и на приоритете српске спољне политике. Поред тога, разговор се водио и о животу у Ирану, познатим иранским културним и историјским знаменитостима, писцима из прошлости и данашњег доба, те о исламу, шиитском који је доминантан у Ирану. Емисија је трајала педесетак минута, а разговор је вођен на персијском језику. 

https://www.youtube.com/watch?v=CBPxEcCtqs4

 САСТАНАК У ПАРЛАМЕНТУ АМБАСАДОРА И СПЕЦИЈАЛНОГ ПОМОЋНИКА ПРЕДСЕДНИКА ПАРЛАМЕНТА

Специјални помоћник за међународне послове председника иранског Парламента Хосеин Амир Абдолахијан, примио је амбасадора Драгана Тодоровића. Разговор се водио о билатерланој сарадњи две земље, посебно у области парламентарне сарадње. Изражено је обострано задовољство одличним парламентарним односима, као и свеукупним степеном односа две пријатељске земље. Саговорници су посебно разговарали о предстојећем састанку ИПУ у Београду. 

https://en.irna.ir/news/83491475/No-limits-for-boosting-ties-with-Serbia-Official

 ДРУГИ ДИППЛОМАТСКИ СПОРТСКИ ТУРНИР – КУП МИРА И ПРИЈАТЕЉСТВА

У спортском центру Енгелаб, у организацији Министарства спољних послова Ирана, одржано је такмичење у стоном тенису, малом фудбалу и шаху. Учесници су били представници овдашњих амбасада и Министарства спољних послова. Амбасадор Драган Тодоровић и први саветник Роберт Поповић, учествовали су на стонотениском турниру. Прилика је искоришћена и за разговор амбасадора са председником Стонотениске федерације Ирана о билатералној спортској сарадњи.

https://www.presstv.com/Detail/2019/09/28/607349/Tehran-Diplomatic-Sports-Tournament-Ukraine-Russia-peace

 РАЗГОВОР ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, УКЉУЧУЈУЋИ АМБАСАДОРА У ИРАНУ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, састао се данас у Министарству са амбасадорима Републике Србије. Шеф српске дипломатије разговарао је с амбасадорком Мисије Србије у Унеску Тамаром Растовац Сиамашвили, амбасадорком Србије у Чешкој Републици Вером Маврић и амбасадором Србије у Ирану Драганом Тодоровићем.
Током одвојених састанака са амбасадорима Србије, министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, детаљно је информисао наше амбасадоре о ситуацији на Косову и Метохији, као и о једностраним актима Приштине који су довели до прекида дијалога и разговора, али и до блокаде Бриселског процеса и долажења до компромисног решења. Такође, министар Дачић пренео је амбасадорима Србије разговоре с највишим званичницима других земаља које је имао у протеклом периоду. Министар Дачић је поновио спољнополитичке приоритете Србије и наложио појачано ангажовање амбасадора у складу са националним интересима Србије.
Амбасадори су детаљно изложили министру Дачићу ситуацију у земљама у којима представљају Србију, с посебним освртом на билатералне односе Србије са датим земљама, али и о појачаним активностима у циљу јачања позиције Републике Србије на мултилатералном плану, посебно у предстојећем периоду када Приштина аплицира за чланство у бројним међународним организацијама.

https://www.youtube.com/watch?v=l7R_8qNhonU

 Кандидатура Републике Србије за чланство у Извршни савет Унеска 2019-2023

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf

 Интервју за часопис туристичке агенције Марко Поло

Амбасадор је дао интервју за часопис туристичке агенције Марко Поло. Интервју ће бити објављен у једном од два наредна броја.

 Последњи састанак Франкофонске групе у овој сезони

У резиденцији амбасадора Швајцарске, у среду је одржан последњи састанак Франкофонске групе за ову сезону. 

 ПОСЕТА АМБАСАДОРА ГРАДСКОМ ТЕАТРУ

На позив Арезу Азадпур, међународне директорке представе „Жена која пева“ (представа урађена на бази филма “Incendies”  Дениса Вилнева), амбасадор је у Градском театру присуствовао истоименој позоришној представи. Реч је рату и миру, породици и праштању, Канади и Либану. Након представе, амбасадор је дао интервју за медијску кућу Градског театра и разговарао са глумцима. 

 ПРЕДАВАЊЕ О ВЕЗИ ИЗМЕЂУ СРПСКОГ И ПЕРСИЈСКОГ ЈЕЗИКА

Амбасадор је у Институту за персијски језик Техеранског универзитета, одржао предавање о вези између српског и персијског језика. Предавање је организовано у оквиру церемоније промоције завршетка наставе персијског језика у Институту. Амбасадор је објаснио зашто постоји око 800 заједничких речи и како су оне дошле у српски језик.

 

 САРАДЊА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

На позив Позоришта „Нувел Лошато“, амбасадор је присуствовао представи „Где си био тачно пре 9 година, 3 месеца и 20 дана“. Након представе направљена је фотографија са главним глумцем Сејидом Фаршадом Хашемијем.

 ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ УЧЕСТВОВАО У РАДУ ОРГАНИЗАЦИЈЕ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

Дачић: „Србија ће наставити да развија своје политичке, економске и културно-просветне односе са свим државама Јужне, Северне Америке и Kариба”.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић у својству шефа делегације Републике Србије - државе посматрача у Организацији америчких држава, најважнијој регионалној организацији, на маргинама 49. заседања Генералне скупштине ОАД-а имао сусрете са двадесет шефова делегација држава чланица.
У интензивним разговорима током дводневне конференције министар Дачић је имао прилике да своје саговорнике упозна са текућим политичким процесима у региону, резултатима економске политике и реформама које спроводи Влада Републике Србије, као и са основним спољнополитичком приоритетима Србије.

 ПРЕДАВАЊЕ О НАРКОТЕРОЗМУ

На позив Института за политичке студије, амбасадор је одржао предавање на тему „Наркотероризам – опасност по међународну безбедност“.
Предавање је било конципирано тако да се први део односио на теоријске поставке и настанак термина наркотероризам, други на терористичке групе у свету које се једним делом финансирају нелегалном трговином дрогама, а трећи на сазнања о томе како се уз помоћ нелегалне трговине дрогом финансирала терористичка организација ОВК, односно на који начин делује албанска наркомафија и у региону и у свету.
Амбасадор је присутне професоре и слушаоце обавестио и о Стратегији о спречавању злоупотребе дрога за период 2014-2021. године, коју је донела Влада Републике Србије, као и о сарадњи коју РС има са другим државама на плану сузбијања промета дроге

https://www.irna.ir/photo/83368305/

https://www.irna.ir/news/83368172/


 

 Састанак Франкофонске групе

У Амбасади Србије је одржан састанак Франкофонске групе. То је редовни месечни састанак двадесетак земаља које су чланови Франкофоније. 

 СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

На следећим сајтовима можете пронаћи одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и и матичне државе и Срба у региону. У Ирану на жалост, нема српске дијаспоре, али је сајт свакако користан. 

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ИРАНУ

Делегација Одбора за спољне послове и Посланичке групе пријатељства са Ираном, Народне скупштине Републике Србије, боравила је у званичној посети Ирану од 11. до 14. јуна 2019. године. Делегацију је предводио др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове, а у саставу делегације су били Јасмина Каранац, председник Посланичке групе пријатељства са Ираном, Никола Савић, члан Одбора за спољне послове, Владимир Ђукановић, члан Посланичке групе пријатељства са Ираном, Јасмина Обрадовић, члан Посланичке групе пријатељства са Ираном и Душан Максић, секретар Одбора за спољне послове. Чланови делегације из ДКП у Техерану били су и амбасадор Драган Тодоровић и први саветник Роберт Поповић.
У среду 12. јуна, делегација НС РС је у Парламенту Ирана имала три одвојена сусрета са иранским званичницима. Први сусрет је био са председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом Парване Салашури, други са председником Парламента др Алијем Лариџанијем, а трећи са домаћином делегације, председником Комитета за националну безбедност и спољну политику Хешматулахом Фалатпишехом, који је након састанка, у објекту Парламента организовао и ручак у част доласка гостију из Србије.
По завршетку ручка, делегацији је организован и састанак у Министарству иностраних послова Ирана са Мортезом Сармадијем, првим замеником министра иностраних послова Ирана.
Трећег дана боравка у Ирану, делегација је путовала у Исфахан где је одржан разговор са гувернером провинције Исфахан Абасом Резаијем.
 

 СУСРЕТ АМБАСАДОРА СА ПРЕДСЕДНИКОМ КОМИТЕТА ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ И НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ ПАРЛАМЕНТА

Председник Комитета за спољну политику и националну безбедност Парламента Ирана Хешматулах Фалахат-Пишех, примио је амбасадора и његовог заменика. Разговор се односио на парламентарну сарадњу две земље и предстојећу посету делегације Народне скупштине Републике Србије Ирану. Констатовано је да две земље пријатељске, као и да постоји простор за још бољу сарадњу у свим сегментима. Закључено је да је парламентарна сарадња један од најбољих начина да се подстакну и други сектори на међусобну комуникацију.

http://www.irna.ir/fa/News/83313089

 Југом кроз Европу и Азију

Нинослав Трајковић из Бечеја је на свом путу кроз Европу и Азију, из Јерменије допутовао у Иран. Пред наставак пута ка Пакистану посетио је Амбасаду и имао пријатељски разговор са службеницима Амбасаде.

 Мотоциклисти из Србије у Посети Амбасади

Четворица мотоциклиста из Новог Сада и Суботице, на свом путу по свету, прошли су и кроз Иран. Током боравка у Техерану посетили су Амбасаду и о свом путу информисали службенике Амбасаде.

 24. марта 2019. године се навршава 20 година од бомбардовања Савезне Републике Југославије од стране НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић је присуствовао отварању IV Међународне конференције БЕОГРАДСКИ СТРАТЕШКИ ДИЈАЛОГ где је говорио и о бомбардовању које је започело 24. марта 1999. године


18.03.2019

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању IV међународне конференције Београдски стратешки дијалог, под називом "20 година након бомбардовања Југославије – поуке за европску безбедност у 21. веку", и захвалио учесницима што ће допринети извлачењу поука из тог догађаја.

"Ја, као председник, отворено и нескривено могу да говорим о томе. До пре пет година смо ћутали, данас говоримо отворено, не са мржњом, али са жељом да осудимо оно што сматрамо да је било неправедно. Сећамо се жртава и покушавамо да извучемо поуке", поручио је председник Вучић и додао да треба хладне главе да анализирамо шта је било и шта нам је чинити у наредних 20 година, како бисмо очували суверенитет, независност и војну неутралност.

Председник Вучић је рекао да је 1999. године многима на Западу требао сукоб са Југославијом и да је било потребно да се покаже супремација западне хемисфере, али је тада полако почео да се ствара другачији, мултиполарни свет.
"Данас имамо мултиполарни свет. САД су економски најснажније, али њима се приближава Кина, имамо и Русију. Европа је економска сила. Бомбардовање је показало како је Кинг био у праву, како насиље може да донесе тренутну победу, али не трајни мир. То се десило на Косову и Метохији – промењена је власт на територији, али није дошао мир. Промењен је суверенитет и тамо власт држи НАТО, који омогућава Албанцима да управљају Косовом, али није створен суживот", навео је председник Вучић и истакао да на Косову и Метохији постоји својеврсни гето за Србе и Албанце који могу само да се мрзе, али уз надзор.
"То није решење, него одлагање решења и не омогућава безбедност. Плашим се да ће тако остати док не постанемо свесни и довољно одговорни да сами решавамо проблеме. Нама је потребна нова свест, не туторство. Потребно нам је да схватимо да победа не лежи у туђем губитку, већ да морамо да се одрекнемо максималистичких захтева. Ми немамо такву ситуацију – захтева се од Србије да прихвати резултате агресије, али ми то нећемо учинити", нагласио је председник Србије и додао да не постоји притисак који би натерао Београд да прелази национални понос и достојанство.

"Србија чека дијалог и разговор, али неко мора да објасни Албанцима да без разговора са Србијом не могу ништа да постигну. Они то не виде, виде спас у разговору са Вашингтоном. Али, надам се да ће се то променити“, навео је председник Вучић.

„Верујемо у снагу своје армије и много тога смо преживели да бисмо могли да заборавимо. Ми нисмо били безгрешни, али Србија није заслужила НАТО агресију, то је био противправни акт уперен против међународног поретка", истакао је председник  Вучић и додао да се Резолуција 1244 УН не поштује и да са једне стране постоји правни поредак, а са друге стране насиље. Он је поновио да Србија жели добре односе са НАТО, али да не жели у НАТО.
"То је наш избор, слобода и право, и сами доносимо одлуку о својој судбини“, навео је председник Вучић.

"Хвала на томе што данас хоћете да говорите на много стручнији начин о ономе што нас чека. Од кључног значаја је да видимо где смо грешили, али и да се не стидимо да осудимо НАТО агресију. НАТО агресија је била тежак злочин против једне мале земље и поносног народа. Ми смо данас непокорени и сигуран сам у будућност наше земље", закључио је председник Вучић. 

Београд, 18. март 2019. године
 

 Посета градилишту на коме ради српска компанија

Амбасадор је посетио градилиште у Индустријском граду Кавеху, где једна српска компанија „Соко инжињеринг“ учествује у изградњи фабрике лекова. Разговарао је са нашим људима који тамо раде и иранским домаћинима. Договорено је да амбасадор поново дође пред крај изградње објекта и за време његовог отварања.

 Сађење дрва мира и пријатељства

Амбасадор је заједно са осталим шефовима страних мисија у организацији и уз присуство градоначелника Техерана и представника Министарства иностраних послова засадио дрво мира и пријатељства у Парку књига. 

 ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ИРАНСКОЈ ТВ ПРЕСС

У уторак је одржана свечаност посвећена предстојећем највећем празнику у Ирану традиционалној Новој години. На маргинама прославе, амбасадсор је дао интервју иранској ТВ Прес.
Поред прилога на ТВ, објављен је и текст под насловом „“Иранско-српски политички односи су на свом највишем нивоу: српски амбасадор у Техерану“.
У тексту се износи део интервјуа и између осталог се наводи да је „у екслузивном интервјуу са новинаром Иран Прес у уторак увече, Драган Тодоровић амбасадор Србије у Техерану рекао – срећан сам да кажем да су политички односи између Србије и Ирана на свом највишем нивоу“.
Поред тога износи се и да је амбасадор рекао да су „економски односи између две земље много бољи него пре. „Хоћу да кажем да је током прошле године наша трговинска размена била 150 процената већа него претходне године“. Додаје се да је „то најбољи знак. Ми поштујемо једни друге и две земље сарађују врло добро“.

http://iranpress.com/iran-i133178

 Учешће амбасадора на конференцији за штампу поводом конгреса о здравственом туризму

На позив Организације за здравствени туризам Ирана, амбасадор је позван на конференцију за штампу поводом предстојећег „4. међународног здравственог конгреса исламских земаља“. Без обзира на то што Србија не спада у ову групу земаља, председник Кластера медицинског и здравственог туризма Србије и представник Меркура из Врњачке Бање Миодраг Миљковић, који је учествовао на 3. конгресу, потписао је Меоморандум о разумевању о сарадњи са Ираном у овој области, тако да је овај позив наставак жеље иранске стране за сарадњу са Србијом на пољу здравственог и уопште туризма.
Домаћини и амбасадор су одговарали на питања новинара. На питање о могућностима сарадње између Србије и Ирана и какви су капацитети наше земље за ову/ове врсте туризма, истакао је да је та сарадња започета ангажованошћу председника Кластера Србије М. Миљковића, који је прошле године успоставио бројне контакте током свог боравка у Техерану и да је и он сам представник једне установе која је позната по високо развијеном здравстеном туризму. Нагласио је да би започету сарадњу требало наставити јер за то постоје сви услови. Србија поседује велики број сличних здравствених установа и спремна је да прими госте и из Ирана и из свих других исламских земаља. Амбасадор је говорио и о другим туристичким капацитетима и потенцијалима Србије и указао да се управо припрема почетак новог начина одлазака иранских туриста у Србију којом би била обухваћена рута Грчка-Бугарска-Румунија-Србија.
 

 Обележавање Дана државности и Дана Војске Републике Србије

У среду 20. фебруара организован је пријем поводом Дана државности Републике Србије и Дана војске. Пријему су присуствовали ирански званичници, ирански пословни људи, представници области културе, спорта, медија, као и они с којима имамо радну сарадњу. Исто тако, присуствовали су наши држављани који се налазе у Ирану, укључујући и пословне људе који раде на пројектима у Ирану и тренере иранских националних репрезентација у ватерполу и одбојци. Најзад, били су присутни представници дипломатског кора, укључујући и представнике регионалних и међународних организација. Поред тога, били су присутни представници иранске Армије. Ирански министар за рад, сарадњу и социјално старање Мохамед Шариатмадари, који је уједно и копредседник Мешовитог комитета за економску сарадњу, одређен је од стране Владе Ирана да представља Владу на нашем пријему. Он је дошао са неколико својих сарадника, а Министарство иностраних послова је било заступљено са више представника, укључујући генералног директора за Европу Махмуда Бариманија.
Амбасадор је одржао краћи говор нагласивши да присуство министра Шариатмадарија представља јасан знак високог степена сарадње две пријатељске земље и значај одржавања пријема након пет година. Присутнима се обратио и ИО потпуковник П. Прлић, а на крају је говорио и министар Шариатмадари. Он је у свом говору истакао да су Србија и Иран пријатељске земље, подсетио је на своје разговоре са председником РС А. Вучићем, ППВ/МСП И. Дачићем и осталим званичницима током одржавања седнице Мешовитог комитета у Београду, подвукавши да се економска сарадња одвија упркос проблемима и санкцијама против Ирана.
 

 Ирански редитељ Рухолах Хеџази у Амбасади Републике Србије

Ирански режисер Рухолах Хеџази, чији филм „Тамна Соба“ учествује на овогодишњем ФЕСТ-у посетио је Амбасаду пред пут за Београд. Разговарао је са амбасадором о темама из области кинематографије и могућности да се у заједничкој коподукцији сними српско-ирански филм. Амбасадор му је пожелео успех у филмском програму ФЕСТ-а.

 Амбасадор пренео честитке иранском председнику

Амбасадор Драган Тодоровић је након говора иранског председника Хасана Роханија пред шефовима страних дипломатских мисија у Техерану, пренео председнику Хасану Роханију честитку коју му је у име српског народа и своје лично, упутио председник Републике Србије Александар Вучић, поводом иранског националног празника.Посета Иранској кошаркашкој федерацији

У понедељак је у седишту Иранске кошаркашке федерације одржан састанак на коме је домаћин био председник Федерације Р. А. Табатабаи. Са иранске стране су поред осталих били присутни и тренер и директор првог националног тима, као и представница Министарства спорта и омладине Мандана Расули, генерални директор за међународне послове овог Министарства.
Председник Иранске кошаркашке федерације је поздравио амбасадора и изнео жељу иранске стране за успостављањем ближе сарадње између два кошаркашка савеза. Он и други саговорници су истакли да у Ирану има повремено наших кошаркашких тренера, али да би било добро да постоји неки вид институционалне сарадње.
 

http://www.irna.ir/en/News/83178957

 Потписан Меморандум о разумевању о научној сарадњи у области заштите биља

Јуче (11.12.2018.) је у просторијама Иранског истраживачког института за заштиту биља у Техерану, потписан споразум (Меморандум о разумевању) између ове установе и Београдског универзитета. Реч је о веома значајном документу, првом такве врсте из области научне сарадње између две земље. Документ је најпре у Београду још у октобру потписао ректор Београдског универзитета, након чега је поштом послат у Техеран. Јуче је свој потпис ставио Ебрахим Ебрахими, директор ове установе.
Током церемоније потписивања, говорили су Е. Ебрахими, директор, Р. Заре, заменик директора Организације за пољопривредна истраживања и образовање, која делује у оквиру Министарства пољопривреде, истраживач К. Бананех и амбасадор Д. Тодоровић.
Амбасадор је указао на значај потписивања овог документа и изразио очекивање да ће сарадња научних институција две земље из области заштите биља представљати само почетак научне сарадње која би требало да се прошири и на друге области у којима две стране пронађу заједнички интерес. Подсетио је да је Амбасада све време била информисана о процесу преговарања јер је са обе стране Амбасади ради информисања слата њихова међусобна писана комуникација. Нагласио је да за успешан крај процеса посредног преговарања (путем електронске поште) највеће заслуге на нашој страни припадају професорки Пољопривредног факултета БУ А. Булајић.
 

 Састанак амбасадора са Парване Салашури, председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом и чланицом Комитета за културу иранског Парламента.

Амбасадор је 20. новембра у уторак имао састанак са Парване Салашури, председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом и чланицом Комитета за културу иранског Парламента. Разговор се тицао билатералних односа две земље, посебно парламентарне сарадње и очекивања реализације неких посета парламентарних делегација.

 Састанак амбасадора са Хешматулахом Фалатпишехом, председником Комитета за националну безбедност и спољну политику иранског Парламента

Амбасадор је 20. новембра у уторак имао састанак са Хешматулахом Фалатпишехом, председником Комитета за националну безбедност и спољну политику иранског Парламента. Разговор се тицао билатералних односа две земље, посебно парламентарне сарадње, која је врло добра. Договорени су даљи кораци у продубљивању парламентарних веза две пријатељске земље.
Поред тога, домаћин је изнео ставове о тренутној спољнополитичкој ситуацији и иранским очекивањима од земаља чланица Европске уније.

https://www.tehrantimes.com/news/429778/Iran-to-expand-relations-with-Europe-MP
 

 Интервју амбасадора информативној агенцији ИСНА

Иранска информативна агенција ИСНА објавила је интервју са амбасадором Д. Тодоровићем. Питања су се односила на престанак важења безвизног режима, билатералне односе и ситуацију везану за регионална дешавања, како у региону Персијског залива, тако и на Балкану. Интервју је вођен и објављен на персијском језику.
На питање зашто је прекинуто важење безвизног режима између Србије и Ирана, амбасадор је одговорио да су о томе изјаве већ давали и српски и ирански званичници. У томе не постоји ништа скривено и све је сасвим транспарентно. Србија је била прва земља која је Ирану укинула визе и велики број туриста је путовао у Србију. После 27 година успостављена је поново и директна авионска линија. Проблем је био у томе што је један број иранских држављана злоупотребио безвизни режим и због повећаног броја миграната из Ирана који су настојали да пређу и у треће земље, постојала је реална опасност да Србији поново буду уведене шенгенске визе, на шта је указао и потпредседник Владе и министар трговине, телекомуникација и туризма Р. Љајић.
Што се билатералних односа тиче они су добри на свим нивоима. Наша земља је прву дипломатску мисију отворила још пре 81 године и то је била једна од само 20 страних дипломатских мисија у Техерану. Да су односи добри показује интензитет посета. Пре три године први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић посетио је Иран, а ове године је то учинио и ирански министар иностраних послова Мохамед Зариф. Поред тога, комуникација и сарадња између два министарства је константна и добра.
Очекујемо да ће вредност трговинске размене између две земље већ ове године бити већа него прошле 2017. када је износила свега 21 милион долара. Повећана је туристичка активност и инвестирање. Веома је јака активност на плану пољопривреде, тако да у Дезфулу захваљујући српским компанијама постоје поља са семеном из Србије. Прошле године је покрајину Мазандаран посетила и пољопривредна делегација из Ирана. У тој области постоји још већи потенцијал за сарадњу и на томе ће се у наредном периоду још више радити. Амбасадор је навео и који се производи увозе из Ирана, а који из Србије извозе у Иран.
Осим сарадње два министарства, постоји и добра парламентарна сарадња и управо су се недавно састали председници два парламента, а очекује се и скорашња посета председника Парламента Лариџанија Србији. Колико се у свим овим разговорима поклања пажња економским темама, показује и чињеница да је са министром Зарифом у Београд путовала велика пословна делегација и да је недавно у Београду одржан Мешовити комитет за економску сарадњу.
Поред тога, указао је на плодну сарадњу у другим областима као што су култура, спорт итд. Ове године је одржана Недеља српског филма у три иранска града, Србија је била почасни гост на Сајму књига у Техерану, а сада Иран поново учествује на Сајму књига у Београду.
У погледу америчких санкција према Ирану, амбасадор је навео да у питању нису међународне санкције и да ће се Србија понашати исто као и Европска унија, односно да санкције неће утицати на сарадњу између Србије и Ирана. Као што се види, Европска унија наставља трговинску и економску сарадњу са Ираном па ће то чинити и Србија. Истакао је да је основни спољнополитички приоритет Србије чланство у Европској унији.
По питању безбедности, амбасадор је подвукао да се у Ирану осећа потпуно безбедно и да у том смислу нема никаквих проблема нити је чуо да други имају безбедносних проблема. Иран је мета тероризма што се показало више пута до сад али се врло успешно бори против њега и иранска искуства су у том смислу веома значајна.
Одговарајући на питање о убиству саудијског новинара, амбасадор је истакао да нико у свету не може оправдати убиство иједног представника медија и да за коначне закључке и званична саопштења треба сачекати завршетак истраге. 
На крају, информисао је да дипломатски представници бивших југословенских република са Балкана у Техерану имају добре и колегијалне односе, као и да Србија својом политиком на Балкану настоји да односи са свим земљама тог подручја буду добри. На Балкану као и у региону Персијског залива повремено има проблема, али они се најбоље решавају дијалогом.

https://www.isna.ir/news/97080602699/%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%BE%D9%86%D8%A7%D9%87%D8%AC%D9%88%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D9%85%D9%BE-%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D8%AF-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DB%8C%D9%85%D9%87%D8%A7-%D8%AA%D8%A7%D8%AB%DB%8C%D8%B1%DB%8C

 Одлука Владе ИР Ирана о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша

Влада ИР Ирана је, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума држављанима Р. Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран, виза је потребна.

 Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09. 10. 2018. године и ступа на снагу 17. 10. 2018. године.

Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије, виза је потребна.

 Амбасадор посетио Центар за научно истраживање и блискоисточне стратешке студије

На позив иранске стране амбаасадор је посетио Центар за научно истраживање и блискоисточне стратешке студије. Домаћин, помоћник директора Реза Сејидан представио је историјат, рад, теме којима се Центар бави и часописе које објављује. Изразио је заинтересованост за сарадњу са сличним институцијама у Србији. Исто тако, пренео је спремност да се у Центру организују предавања високих званичника из Србије приликом њихових посета Ирану. Тим предавањима би присуствовала стручна домаћа публика. Изнео је и предлог да амбасадор у оквиру својих научних истраживања објави један текст који би био објављен у њиховим часописима. Њихови часописи излазе на три језика – персијском, арапском и енглеском и обухватају бројне теме, од регионалних до међународних.

 

 Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је саучешће иранском министру иностраних послова Мохамеду Џаваду Зарифу, поводом терористичког напада у Ахвазу. Текст порузе гласи:

Ваша екселенцијо,
Са тугом и неверицом примили смо вест о терористичком нападу на учеснике и посматраче војне параде у Ахвазу.
Дозволите ми да Вам пренесем изразе најискренијег саучешћа поводом губитка невиних жртава.
Користим ову прилику да изразим најоштрију осуду ових и других терористичких аката, покушај изазивања хаоса и атак на цивилизацијске вредности савременог света.
Желим да пренесем нашу спремност да пружимо свој максимални допринос искорењивању овог највећег зла данашњице.
Примите, Ваша екселенцијо, још једном моје најдубље саучешће.
Ивица Дачић
 ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ОБЈАВЉЕН У НОВИНСКОЈ АГЕНЦИЈИ ИРНА

Иранска новинска агенција ИРНА на персијском језику објавила је разговор са амбасадором, који је изјавио да је сарадња у области културе најважнији део односа међу државама укључујући и Србију и Иран. Рекао је да је култура услов за добре односе у свим другим сферама. Нагласио је да Србија и Иран имају веома добру сарадњу у области културе, да је Србија била специјални гост на Међународном сајму књига у Техерану, те да су тада две књиге српских аутора преведене на персијски језик. Даље се наводи да су бројне иранске књиге преведене на српски језик и да постоји добра сарадња у области филма, као и да су се двојица министара културе договорили о томе да две земље направе заједнички филм. Недавно је завршена и Недеља српског филма која је одржана у три иранска града – Техерану, Ширазу и Табризу. 

 Затварање Недеље српског филма у Ширазу

У Ширазу је 29. августа одржана свечаност поводом завршетка Недеље српског филма. Свечаност је одржана након пројекције филма Вука Ршумовића „Ничије дете“ у дворани Културног центра Шираза. Након завршетка пројекције филма, говорио је амбасадор Драган Тодоровић, а затим је одржана панел дискусија на којој је публика постављала питања редитељу Ршумовићу и коатору филма Ани Томовић. Одржана је и дебата на којој су, поред редитеља и коатора учествовали и представник Филмског центра Србије Миролљуб Вучковић и ирански домаћини.

 Планинари из Крушевца у Ирану

Амбасаду су посетили чланови Планинарског друштва „Јастребац“ из Крушевца. Они су боравили у Ирану где су се попели на највиши вулкански врх Дамаванд у близини Тeхерена. 

 Отварање Недеље српског филма

У четвртак је у Техерану свечано отворена манифестација „Недеља српског филма“. На отварању су говорили М.Р. Мамари, директор „Куће уметности“ у којој се одржава манифестација, Р. Могадам, директор институције „Уметност и искуство“ која је организатор приказивања српских филмова и М. Шахсавари, директор „Биоскопске куће“
Директор Филмског центра Србије М. Вучковић је такође говорио, као и амбасадор Д. Тодоровић.
Амбасадор је рекао да је ово први пут да се у Ирану приказују српски филмови и да је то велики корак у развоју односа у области културе између две пријатељске земље. Он је истакао да је иранска публика у прилици да се упозна са српском кинематографијом, као и да у Србији ових дана три иранска филма учествују на три различите манифестације. Најавио је да је већ покренута иницијатива да се сними један филм у заједничкој српско иранској копродукцији.


 НЕДЕЉА СРПСКОГ ФИЛМА У ИРАНУ

Ирански медији су објавили вест о Недељи српског филма. Тако је Техеран тајмс написао да ће филмови српских аутора бити приказивани у Ирану током програма који траје недељу дана, што ће почети у четвртак у Техерану, Табризу и Ширазу. Недеља српског филма ће отпочети у Иранском уметничком форуму у Техерану филмом «Ничије дете» Вука Ршумовића. Лист је, такође, објавио да ће режисер филма «Ничије дете» Ршумовић, коаутор Ана Томовић, директор Филмског центра Србије Мирољуб Вучковић и српски амбасадор Драган Тодоровић присуствовати церемонији отварања овог догађаја.

 Амбасадор дао изјаву за Прес ТВ

Амбасадор је дао изјаву иранској Прес ТВ за време одржавања утакмице иранске варијанте пола, такозваног Чогана, који је постао део нематеријалне културне баштине Ирана на 12. седници Међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа и као такав ушао на листу УНЕСКО-а. Рекао је, између осталог, да је спорт веома важан за свако друштво и да се кроз спорт лакше успостављају и одржавају односи између различитих народа, што помаже да се решавају и неки други проблеми који нису из области спорта. Амбасадор је истакао да Иран има чиме да се поноси и да је данашња утакмица најбољи пример за то и доказ да Иран има шта да покаже свету.
Чоган је традиционална коњичка игра праћена музиком и приповедањем. Има историју од преко 2.000 година у Исламској Републици Иран. Чоган укључује главну игру, одговарајућу музичку представу и приповедање. То је културни, уметнички и спортски догађај и има снажно присуство у литератури, приповедању, рукотворинама и украсима.
Након утакмице, представник Поло федерације Ирана показао је ергелу коју поседују и све терене на којима се обављају обука и тренинг, не само за чоган, већ и за остале коњичке спортове.


 

 Учешће амбасадора у програму Иранског радија

Јуче је у студију Радија културе (део иранске државне РТВ), амбасадор учествовао у емисији „Парс намак“. Говорио je о култури, сарадњи две земље у овој области, књижевности и превођењу са српског на персијски језик и обрнуто.
Истакао је да су односи Србије и Ирана у области културе веома добри и да помажу развоју свих других сектора. Поменуо је, између осталог, недавно учешће Србије на Међународном сајму књига где је наша земља била специјални гост, као и предстојећу Недељу српског филма која ће бити одржана у три иранска града.
Рекао је да је постигнут договор да се на персијски језик преведу најважнија дела великих српских књижевника Иве Андрића и Меше Селимовића.
Што се тиче превођења иранских аутора, амбасадор је нагласио да постоји стогодишња традиција превођења радова најпознатијих иранских (персијских) песника као што су Хафез, Омар Хајам, Сади, Руми итд. До сада је са персијског на српски преведено више од 100 књига.
У вези са наставком односа у области културе рекао је да ће то бити у областима преводилаштва, организовања одвојених и заједничких специјализованих културних манифестација, сарадње институција културе, традиционалне српске и иранске музике, филма.
Након учешћа у емисији, амбасадора је примио директор Радија културе Мохамед Садик Рахманијан, који је и песник.
Поред тога, амбасадор је посетио и Радио младих, такође један од делова иранске државне РТВ.
 

 Прослава првог миленијума Хајамовог стваралаштва, Техеран, 05. јул 2018. године

Српски професор и амбасадор Р. Србије при УНЕСКО Дарко Танасковић био је један од поштовалаца персијске књижевности и стручњака за персијског математичара, астронома и песника Омара Хајама, који је учествовао на прослави првог миленијума Хајамовог стваралаштва, 05. јула у Техерану. 

 15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак председника Републике Србије Александра Вучића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 21. јун 2018. године )

 15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 22. јун 2018. године )15. заседање МК за еконосмку сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак потпредседника Владе Републике Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 21. јун 2018. године )

 15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак потпредседника Владе Републике Србије и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 21. јун 2018. године )

 15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак министра пољопривреде, шумарства и водопривреде  Републике Србије Бранислава Недимовића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 22. јун 2018. године)15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак министра рударства и енергетике Републике Србије Александра Антића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 21. јун 2018. године )15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године) – Српско-ирански пословни форум (Београд, 22. јун 2018. године)Чланак о Београду

Познати ирански магазин „Зендеги идхан“ објавио је у свом последњем броју на две стране прилог о Београду. У тексту се уз фотографије обале Саве, Аде Циганлије, Калемегдана, Скадарлије, Каленић пијаце, у најбољем светлу описују знаменитости главног града Републике Србије.

 Укидање виза за држављане Републике Азербејџан и Републике Бурунди

1.Републикa Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане   Републике Азербејџан, за носиоце обичних пасоша који могу да бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана. Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018.


2.Републикa Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, за носиоце обичних пасоша који могу да бораве на територији Републике Србије најдуже до 30 дана. Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018.
 Сусрет амбасадора са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Његовом Екселенцијом господином Мохамедом Шариатмадаријем

Ирански министар индустрије, рударства и трговине и копредседник Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Ирана примио је амбасадора у циљу разговора о предстојећој седници Мешовитог комитета која ће се одржати 20. и 21. јуна у Београду.  Министар Шариатмадари је нагласио да постоји велики простор за јачање билатералних економских односа. Најважније је да се две стране упознају са могућностима које имају. Подвукао је значај банкарске сарадње, инвестиција и рекао да је предстојећа седница Мешовитог комитета добра прилика да се постигну договори у интересу две пријатељске земље.
Амбасадор је са своје стране изразио очекивање да ће након одржвања ове седнице обе стране бити задовољне постигнутим резултатима.
 

 Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије

Министраство спољних послова Републике Србије изражава жаљење због одлуке САД да се повуку из нуклеарног споразума са Ираном, посебно имајући у виду да се у редовним извештајима Међународне агенције за атомску енергију констатује да Иран у потпуности извршава своје обавезе из споразума.

Република Србија се нада да ће све инволвиране стране наставити да делују одговорно и да ће у потпуности остварити своје обавезе које проистичу из споразума.

 Састанак између амбасадора и председника Иранске коморе за трговину, индустрије, руде и пољопривреду

Председник Иранске коморе за трговину, индустрије, руде и пољопривреду Г. Шафеи примио је амбасадора Д. Тодоровића 29. маја. Састанак је био посвећен детаљима предстојећег Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Ирана, који ће бити одржан 20. и 21. јуна у Београду. Господин Шафеи је подвукао велики значај који овај састанак у Београду има за обе стране. Објаснио је која су могућа поља о којима би се преговарало и који би споразуми могли бити потписани. Исто тако, информисао је да ће велика пословна делегација пратити председника иранске стране Њ.Е. министра Мохамеда Шариатмадарија и његову државну делегацију. Поред главног програма, две стране ће организовати и пословни форум уз учешће бројних компанија и пословних људи са обе стране.

 

 Интервју амбасадора ТВ станици САХАР

Иранска ТВ станица САХАР приказала је 16.05. 2018.г. у својој емисији „Кафић Балкан“ другу епизоду интервјуа са амбасадором др Драганом Тодоровићем. ТВ станица САХАР је део иранске државне ТВ и свој програм има на српском језику. Амбасадор је одговарао на питања водитеља везано за српско-иранске билатералне односе и начин живота у Ирану. Емисија је снимљена раније непосредно пре посете иранског министра спољних послова др Мохамеда Зарифа Републици Србији и након свечаности поводом почетка директних летова између Београда и Техерана. 

 Конгрес о здравственом туризму

У Техерану је од 9. до 11. маја одржан Конгрес о здравственом туризму под називом „ Трећи међународни конгрес за развој економских односа на пољу здравства, са фокусом на исламске земље“. Србију су представљали представници Меркура из Врњачке Бање са Миодрагом Милјковићем, председником Кластера медицинског и здравственог туризма Србије на челу. Господин Миљковић је потписао и Меморандум о разумевању у вези са сарадњом са Ираном у овој области. 

 Mеђународни сајам књига у Техерану

У Техерану је од 2. до 12. маја одржан 31. међународни сајам књига. Србија је била почасни гост на Сајму. Делегацију Републике Србије предводио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић. Министар Вукосављевић је имао разговор са министром културе и исламског вођења др Салехијом, као и другим иранским званичницима. Министар је говорио на отварању Сајма, као и на отварању Српског штанда. Делегација са министром на челу посетила је и Исфахан где је имала разговоре са званичницима тог града. У дeлегацији су били и директор Матице Српске, директор Народне библиотеке Србије, директор Универзитетске библиотеке, директор Архива Југославије, као и писци Горан Петровић, Мухарем Баздуљ и Дејан Алексић. Србија је током Сајма имала и посебну ноћ – Српску ноћ.

 Интервју амбасадора објављен у новинској агенцији ИРНА

http://www.irna.ir/en/News/82904350


Иранска новинска агенција објавила је интервју са амбасадором Драганом Тодоровићем на маргинама 31. међународног сајма књига. Амбасадор је рекао да тренутно посетоје два директна лета недељно на релацији Техеран-Београд. Истакао је да је недавна посета иранског министра иностраних послова др Мохамеда Џавада Зарифа представљала нови корак у развоју билатералних односа између две земље, што ће допринети и јачању економских веза. Амбасадор је истакао да ће наредни Мешовити комитет за економску сарадњу Србије и Ирана бити одржан јуна месеца у Београду и да ће на њему бити присутни копредседници, министар трговине, туризма и телекомуникација са српске стране и министар индустрије, рударства и трговине са иранске.
 

 Интервју за државну ТВ станицу „Хабар“

Иранска државна ТВ станица „Хабар“ затражила је интервју од амбасадора. Питања су се односила на билатералне односе измнеђу две земље, посебно у области културе, туризма, посете др Зарифа Србији и будућности српско-иранских веза.
Амбасадор је рекао да су билатерални односи измнеђу две земље одлични, због чињенице да су највиши званичници у Србији и Ирану посвећени продубљивању наших билатералних веза у свим областима. То је доказано током последње посете др Зарифа Београду, где су га примили председник Републике Србије г. Александар Вучић, први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић и други високи српски званичници.
 

 Информације о суфинансирању пројеката

На следећим сајтповима могуће је пронаћи детаљне информације о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

За дијаспору.
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacijа-iz-dijaspore/

За Србе у региону
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacijа-iz-regiona/

 Засађивање дрвећа мира и пријатељства у Парку пријатељства

Јуче је у организацији Града Техеран организована свечаност засађивања дрвећа мира и пријатељства. Учествовали су представници страних амбасада и свако од њих је засадио по једн