| |     latinica | english  
Насловна
ИРАНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ИПУ - ИСПРАЋАЈ

Амбасадор је испратио иранску делегацију која ће учествовати на ИПУ у Београду. Шеф делегације је председник иранског Парламента др Али Лариџани, а уделегицији се налазе и високи представници Парламента и Министарства спољних послова Ирана. Пожелео им је успех у раду.

 КОНГРЕС О ЗДРАВСТВЕНОМ ТУРИЗМУ

У Техерану је одржан Конгрес о здравственом туризму. Иако је у питању Конгрес који се превасходно тиче исламских земаља, представници из Србије су као и прошле године, позвани да на њему учествују. Председник Кластера здравственог туризма Србије Миодраг Миљковић и директори Меркура из Врњачке Бање др Дејан Станојевић су имали веома запажену презентацију о спа туризму у Србији и посебно у Врњачкој Бањи. Интересовање медија је било велико и вести о конгресу и нашим активностима објављене су у више иранских медија. Амбасадор Драган Тодоровић је, између осталог, дао изјаву и за државну информативну агенцију ИРНА. Појаснио је да наши представници учествују већ други иако Србија није исламска земља, али је Иран пријатељска земља и постоји велики интерес за сарадњу у области здравственог туризма. Нагласио је да Србија има развијени спа туризам и да ће у наредном периоду бити успостављена конкретна сарадња у том сектору.

https://en.irna.ir/news/83511163/Serbia-Iran-to-fast-develop-health-tourism-cooperation-Envoy

 РАЗГОВОР АМБАСАДОРА СА ПОЗНАТИМ ИРАНСКИМ ПИСЦЕМ

Амбасадор у разговору са једним од најпознатијих иранских писама Махмудом Долатабадијем, аутором књига Келидар, Недостајући Солуч, Пуковник, Жеђ. Разговор је вођен на једном од овдашњих пријема и тицао се преводилачког рада иранских аутора на српски и српских аутора на персијски језик 

 АМБАСАДОРОВ ИНТЕРВЈУ НА ДРЖАВНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ

Иранска државна телевизија, Канал 5 је емитовала интервју са амбасадором. Прво приказивање је било у августу месецу (амбасадор био у Србији, а програм је снимљен раније). Питања познатог иранског новинара Абдулаха Абдија, односила су се претежно на билатералну сарадњу између Србије и Ирана, нека регионална питања, као и на приоритете српске спољне политике. Поред тога, разговор се водио и о животу у Ирану, познатим иранским културним и историјским знаменитостима, писцима из прошлости и данашњег доба, те о исламу, шиитском који је доминантан у Ирану. Емисија је трајала педесетак минута, а разговор је вођен на персијском језику. 

https://www.youtube.com/watch?v=CBPxEcCtqs4

 САСТАНАК У ПАРЛАМЕНТУ АМБАСАДОРА И СПЕЦИЈАЛНОГ ПОМОЋНИКА ПРЕДСЕДНИКА ПАРЛАМЕНТА

Специјални помоћник за међународне послове председника иранског Парламента Хосеин Амир Абдолахијан, примио је амбасадора Драгана Тодоровића. Разговор се водио о билатерланој сарадњи две земље, посебно у области парламентарне сарадње. Изражено је обострано задовољство одличним парламентарним односима, као и свеукупним степеном односа две пријатељске земље. Саговорници су посебно разговарали о предстојећем састанку ИПУ у Београду. 

https://en.irna.ir/news/83491475/No-limits-for-boosting-ties-with-Serbia-Official

 ДРУГИ ДИППЛОМАТСКИ СПОРТСКИ ТУРНИР – КУП МИРА И ПРИЈАТЕЉСТВА

У спортском центру Енгелаб, у организацији Министарства спољних послова Ирана, одржано је такмичење у стоном тенису, малом фудбалу и шаху. Учесници су били представници овдашњих амбасада и Министарства спољних послова. Амбасадор Драган Тодоровић и први саветник Роберт Поповић, учествовали су на стонотениском турниру. Прилика је искоришћена и за разговор амбасадора са председником Стонотениске федерације Ирана о билатералној спортској сарадњи.

https://www.presstv.com/Detail/2019/09/28/607349/Tehran-Diplomatic-Sports-Tournament-Ukraine-Russia-peace

 РАЗГОВОР ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, УКЉУЧУЈУЋИ АМБАСАДОРА У ИРАНУ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, састао се данас у Министарству са амбасадорима Републике Србије. Шеф српске дипломатије разговарао је с амбасадорком Мисије Србије у Унеску Тамаром Растовац Сиамашвили, амбасадорком Србије у Чешкој Републици Вером Маврић и амбасадором Србије у Ирану Драганом Тодоровићем.
Током одвојених састанака са амбасадорима Србије, министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, детаљно је информисао наше амбасадоре о ситуацији на Косову и Метохији, као и о једностраним актима Приштине који су довели до прекида дијалога и разговора, али и до блокаде Бриселског процеса и долажења до компромисног решења. Такође, министар Дачић пренео је амбасадорима Србије разговоре с највишим званичницима других земаља које је имао у протеклом периоду. Министар Дачић је поновио спољнополитичке приоритете Србије и наложио појачано ангажовање амбасадора у складу са националним интересима Србије.
Амбасадори су детаљно изложили министру Дачићу ситуацију у земљама у којима представљају Србију, с посебним освртом на билатералне односе Србије са датим земљама, али и о појачаним активностима у циљу јачања позиције Републике Србије на мултилатералном плану, посебно у предстојећем периоду када Приштина аплицира за чланство у бројним међународним организацијама.

https://www.youtube.com/watch?v=l7R_8qNhonU

 Кандидатура Републике Србије за чланство у Извршни савет Унеска 2019-2023

http://ojdinfo.msp.rs/wp-content/uploads/2019/07/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf

 Интервју за часопис туристичке агенције Марко Поло

Амбасадор је дао интервју за часопис туристичке агенције Марко Поло. Интервју ће бити објављен у једном од два наредна броја.

 Последњи састанак Франкофонске групе у овој сезони

У резиденцији амбасадора Швајцарске, у среду је одржан последњи састанак Франкофонске групе за ову сезону. 

 ПОСЕТА АМБАСАДОРА ГРАДСКОМ ТЕАТРУ

На позив Арезу Азадпур, међународне директорке представе „Жена која пева“ (представа урађена на бази филма “Incendies”  Дениса Вилнева), амбасадор је у Градском театру присуствовао истоименој позоришној представи. Реч је рату и миру, породици и праштању, Канади и Либану. Након представе, амбасадор је дао интервју за медијску кућу Градског театра и разговарао са глумцима. 

 ПРЕДАВАЊЕ О ВЕЗИ ИЗМЕЂУ СРПСКОГ И ПЕРСИЈСКОГ ЈЕЗИКА

Амбасадор је у Институту за персијски језик Техеранског универзитета, одржао предавање о вези између српског и персијског језика. Предавање је организовано у оквиру церемоније промоције завршетка наставе персијског језика у Институту. Амбасадор је објаснио зашто постоји око 800 заједничких речи и како су оне дошле у српски језик.

 

 САРАДЊА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

На позив Позоришта „Нувел Лошато“, амбасадор је присуствовао представи „Где си био тачно пре 9 година, 3 месеца и 20 дана“. Након представе направљена је фотографија са главним глумцем Сејидом Фаршадом Хашемијем.

 ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ УЧЕСТВОВАО У РАДУ ОРГАНИЗАЦИЈЕ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

Дачић: „Србија ће наставити да развија своје политичке, економске и културно-просветне односе са свим државама Јужне, Северне Америке и Kариба”.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић у својству шефа делегације Републике Србије - државе посматрача у Организацији америчких држава, најважнијој регионалној организацији, на маргинама 49. заседања Генералне скупштине ОАД-а имао сусрете са двадесет шефова делегација држава чланица.
У интензивним разговорима током дводневне конференције министар Дачић је имао прилике да своје саговорнике упозна са текућим политичким процесима у региону, резултатима економске политике и реформама које спроводи Влада Републике Србије, као и са основним спољнополитичком приоритетима Србије.

 ПРЕДАВАЊЕ О НАРКОТЕРОЗМУ

На позив Института за политичке студије, амбасадор је одржао предавање на тему „Наркотероризам – опасност по међународну безбедност“.
Предавање је било конципирано тако да се први део односио на теоријске поставке и настанак термина наркотероризам, други на терористичке групе у свету које се једним делом финансирају нелегалном трговином дрогама, а трећи на сазнања о томе како се уз помоћ нелегалне трговине дрогом финансирала терористичка организација ОВК, односно на који начин делује албанска наркомафија и у региону и у свету.
Амбасадор је присутне професоре и слушаоце обавестио и о Стратегији о спречавању злоупотребе дрога за период 2014-2021. године, коју је донела Влада Републике Србије, као и о сарадњи коју РС има са другим државама на плану сузбијања промета дроге

https://www.irna.ir/photo/83368305/

https://www.irna.ir/news/83368172/


 

 Састанак Франкофонске групе

У Амбасади Србије је одржан састанак Франкофонске групе. То је редовни месечни састанак двадесетак земаља које су чланови Франкофоније. 

 СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

На следећим сајтовима можете пронаћи одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и и матичне државе и Срба у региону. У Ирану на жалост, нема српске дијаспоре, али је сајт свакако користан. 

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ИРАНУ

Делегација Одбора за спољне послове и Посланичке групе пријатељства са Ираном, Народне скупштине Републике Србије, боравила је у званичној посети Ирану од 11. до 14. јуна 2019. године. Делегацију је предводио др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове, а у саставу делегације су били Јасмина Каранац, председник Посланичке групе пријатељства са Ираном, Никола Савић, члан Одбора за спољне послове, Владимир Ђукановић, члан Посланичке групе пријатељства са Ираном, Јасмина Обрадовић, члан Посланичке групе пријатељства са Ираном и Душан Максић, секретар Одбора за спољне послове. Чланови делегације из ДКП у Техерану били су и амбасадор Драган Тодоровић и први саветник Роберт Поповић.
У среду 12. јуна, делегација НС РС је у Парламенту Ирана имала три одвојена сусрета са иранским званичницима. Први сусрет је био са председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом Парване Салашури, други са председником Парламента др Алијем Лариџанијем, а трећи са домаћином делегације, председником Комитета за националну безбедност и спољну политику Хешматулахом Фалатпишехом, који је након састанка, у објекту Парламента организовао и ручак у част доласка гостију из Србије.
По завршетку ручка, делегацији је организован и састанак у Министарству иностраних послова Ирана са Мортезом Сармадијем, првим замеником министра иностраних послова Ирана.
Трећег дана боравка у Ирану, делегација је путовала у Исфахан где је одржан разговор са гувернером провинције Исфахан Абасом Резаијем.
 

 СУСРЕТ АМБАСАДОРА СА ПРЕДСЕДНИКОМ КОМИТЕТА ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ И НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ ПАРЛАМЕНТА

Председник Комитета за спољну политику и националну безбедност Парламента Ирана Хешматулах Фалахат-Пишех, примио је амбасадора и његовог заменика. Разговор се односио на парламентарну сарадњу две земље и предстојећу посету делегације Народне скупштине Републике Србије Ирану. Констатовано је да две земље пријатељске, као и да постоји простор за још бољу сарадњу у свим сегментима. Закључено је да је парламентарна сарадња један од најбољих начина да се подстакну и други сектори на међусобну комуникацију.

http://www.irna.ir/fa/News/83313089

 Југом кроз Европу и Азију

Нинослав Трајковић из Бечеја је на свом путу кроз Европу и Азију, из Јерменије допутовао у Иран. Пред наставак пута ка Пакистану посетио је Амбасаду и имао пријатељски разговор са службеницима Амбасаде.

 Мотоциклисти из Србије у Посети Амбасади

Четворица мотоциклиста из Новог Сада и Суботице, на свом путу по свету, прошли су и кроз Иран. Током боравка у Техерану посетили су Амбасаду и о свом путу информисали службенике Амбасаде.

 24. марта 2019. године се навршава 20 година од бомбардовања Савезне Републике Југославије од стране НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић је присуствовао отварању IV Међународне конференције БЕОГРАДСКИ СТРАТЕШКИ ДИЈАЛОГ где је говорио и о бомбардовању које је започело 24. марта 1999. године


18.03.2019

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању IV међународне конференције Београдски стратешки дијалог, под називом "20 година након бомбардовања Југославије – поуке за европску безбедност у 21. веку", и захвалио учесницима што ће допринети извлачењу поука из тог догађаја.

"Ја, као председник, отворено и нескривено могу да говорим о томе. До пре пет година смо ћутали, данас говоримо отворено, не са мржњом, али са жељом да осудимо оно што сматрамо да је било неправедно. Сећамо се жртава и покушавамо да извучемо поуке", поручио је председник Вучић и додао да треба хладне главе да анализирамо шта је било и шта нам је чинити у наредних 20 година, како бисмо очували суверенитет, независност и војну неутралност.

Председник Вучић је рекао да је 1999. године многима на Западу требао сукоб са Југославијом и да је било потребно да се покаже супремација западне хемисфере, али је тада полако почео да се ствара другачији, мултиполарни свет.
"Данас имамо мултиполарни свет. САД су економски најснажније, али њима се приближава Кина, имамо и Русију. Европа је економска сила. Бомбардовање је показало како је Кинг био у праву, како насиље може да донесе тренутну победу, али не трајни мир. То се десило на Косову и Метохији – промењена је власт на територији, али није дошао мир. Промењен је суверенитет и тамо власт држи НАТО, који омогућава Албанцима да управљају Косовом, али није створен суживот", навео је председник Вучић и истакао да на Косову и Метохији постоји својеврсни гето за Србе и Албанце који могу само да се мрзе, али уз надзор.
"То није решење, него одлагање решења и не омогућава безбедност. Плашим се да ће тако остати док не постанемо свесни и довољно одговорни да сами решавамо проблеме. Нама је потребна нова свест, не туторство. Потребно нам је да схватимо да победа не лежи у туђем губитку, већ да морамо да се одрекнемо максималистичких захтева. Ми немамо такву ситуацију – захтева се од Србије да прихвати резултате агресије, али ми то нећемо учинити", нагласио је председник Србије и додао да не постоји притисак који би натерао Београд да прелази национални понос и достојанство.

"Србија чека дијалог и разговор, али неко мора да објасни Албанцима да без разговора са Србијом не могу ништа да постигну. Они то не виде, виде спас у разговору са Вашингтоном. Али, надам се да ће се то променити“, навео је председник Вучић.

„Верујемо у снагу своје армије и много тога смо преживели да бисмо могли да заборавимо. Ми нисмо били безгрешни, али Србија није заслужила НАТО агресију, то је био противправни акт уперен против међународног поретка", истакао је председник  Вучић и додао да се Резолуција 1244 УН не поштује и да са једне стране постоји правни поредак, а са друге стране насиље. Он је поновио да Србија жели добре односе са НАТО, али да не жели у НАТО.
"То је наш избор, слобода и право, и сами доносимо одлуку о својој судбини“, навео је председник Вучић.

"Хвала на томе што данас хоћете да говорите на много стручнији начин о ономе што нас чека. Од кључног значаја је да видимо где смо грешили, али и да се не стидимо да осудимо НАТО агресију. НАТО агресија је била тежак злочин против једне мале земље и поносног народа. Ми смо данас непокорени и сигуран сам у будућност наше земље", закључио је председник Вучић. 

Београд, 18. март 2019. године
 

 Посета градилишту на коме ради српска компанија

Амбасадор је посетио градилиште у Индустријском граду Кавеху, где једна српска компанија „Соко инжињеринг“ учествује у изградњи фабрике лекова. Разговарао је са нашим људима који тамо раде и иранским домаћинима. Договорено је да амбасадор поново дође пред крај изградње објекта и за време његовог отварања.

 Сађење дрва мира и пријатељства

Амбасадор је заједно са осталим шефовима страних мисија у организацији и уз присуство градоначелника Техерана и представника Министарства иностраних послова засадио дрво мира и пријатељства у Парку књига. 

 ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ИРАНСКОЈ ТВ ПРЕСС

У уторак је одржана свечаност посвећена предстојећем највећем празнику у Ирану традиционалној Новој години. На маргинама прославе, амбасадсор је дао интервју иранској ТВ Прес.
Поред прилога на ТВ, објављен је и текст под насловом „“Иранско-српски политички односи су на свом највишем нивоу: српски амбасадор у Техерану“.
У тексту се износи део интервјуа и између осталог се наводи да је „у екслузивном интервјуу са новинаром Иран Прес у уторак увече, Драган Тодоровић амбасадор Србије у Техерану рекао – срећан сам да кажем да су политички односи између Србије и Ирана на свом највишем нивоу“.
Поред тога износи се и да је амбасадор рекао да су „економски односи између две земље много бољи него пре. „Хоћу да кажем да је током прошле године наша трговинска размена била 150 процената већа него претходне године“. Додаје се да је „то најбољи знак. Ми поштујемо једни друге и две земље сарађују врло добро“.

http://iranpress.com/iran-i133178

 Учешће амбасадора на конференцији за штампу поводом конгреса о здравственом туризму

На позив Организације за здравствени туризам Ирана, амбасадор је позван на конференцију за штампу поводом предстојећег „4. међународног здравственог конгреса исламских земаља“. Без обзира на то што Србија не спада у ову групу земаља, председник Кластера медицинског и здравственог туризма Србије и представник Меркура из Врњачке Бање Миодраг Миљковић, који је учествовао на 3. конгресу, потписао је Меоморандум о разумевању о сарадњи са Ираном у овој области, тако да је овај позив наставак жеље иранске стране за сарадњу са Србијом на пољу здравственог и уопште туризма.
Домаћини и амбасадор су одговарали на питања новинара. На питање о могућностима сарадње између Србије и Ирана и какви су капацитети наше земље за ову/ове врсте туризма, истакао је да је та сарадња започета ангажованошћу председника Кластера Србије М. Миљковића, који је прошле године успоставио бројне контакте током свог боравка у Техерану и да је и он сам представник једне установе која је позната по високо развијеном здравстеном туризму. Нагласио је да би започету сарадњу требало наставити јер за то постоје сви услови. Србија поседује велики број сличних здравствених установа и спремна је да прими госте и из Ирана и из свих других исламских земаља. Амбасадор је говорио и о другим туристичким капацитетима и потенцијалима Србије и указао да се управо припрема почетак новог начина одлазака иранских туриста у Србију којом би била обухваћена рута Грчка-Бугарска-Румунија-Србија.
 

 Обележавање Дана државности и Дана Војске Републике Србије

У среду 20. фебруара организован је пријем поводом Дана државности Републике Србије и Дана војске. Пријему су присуствовали ирански званичници, ирански пословни људи, представници области културе, спорта, медија, као и они с којима имамо радну сарадњу. Исто тако, присуствовали су наши држављани који се налазе у Ирану, укључујући и пословне људе који раде на пројектима у Ирану и тренере иранских националних репрезентација у ватерполу и одбојци. Најзад, били су присутни представници дипломатског кора, укључујући и представнике регионалних и међународних организација. Поред тога, били су присутни представници иранске Армије. Ирански министар за рад, сарадњу и социјално старање Мохамед Шариатмадари, који је уједно и копредседник Мешовитог комитета за економску сарадњу, одређен је од стране Владе Ирана да представља Владу на нашем пријему. Он је дошао са неколико својих сарадника, а Министарство иностраних послова је било заступљено са више представника, укључујући генералног директора за Европу Махмуда Бариманија.
Амбасадор је одржао краћи говор нагласивши да присуство министра Шариатмадарија представља јасан знак високог степена сарадње две пријатељске земље и значај одржавања пријема након пет година. Присутнима се обратио и ИО потпуковник П. Прлић, а на крају је говорио и министар Шариатмадари. Он је у свом говору истакао да су Србија и Иран пријатељске земље, подсетио је на своје разговоре са председником РС А. Вучићем, ППВ/МСП И. Дачићем и осталим званичницима током одржавања седнице Мешовитог комитета у Београду, подвукавши да се економска сарадња одвија упркос проблемима и санкцијама против Ирана.
 

 Ирански редитељ Рухолах Хеџази у Амбасади Републике Србије

Ирански режисер Рухолах Хеџази, чији филм „Тамна Соба“ учествује на овогодишњем ФЕСТ-у посетио је Амбасаду пред пут за Београд. Разговарао је са амбасадором о темама из области кинематографије и могућности да се у заједничкој коподукцији сними српско-ирански филм. Амбасадор му је пожелео успех у филмском програму ФЕСТ-а.

 Амбасадор пренео честитке иранском председнику

Амбасадор Драган Тодоровић је након говора иранског председника Хасана Роханија пред шефовима страних дипломатских мисија у Техерану, пренео председнику Хасану Роханију честитку коју му је у име српског народа и своје лично, упутио председник Републике Србије Александар Вучић, поводом иранског националног празника.Посета Иранској кошаркашкој федерацији

У понедељак је у седишту Иранске кошаркашке федерације одржан састанак на коме је домаћин био председник Федерације Р. А. Табатабаи. Са иранске стране су поред осталих били присутни и тренер и директор првог националног тима, као и представница Министарства спорта и омладине Мандана Расули, генерални директор за међународне послове овог Министарства.
Председник Иранске кошаркашке федерације је поздравио амбасадора и изнео жељу иранске стране за успостављањем ближе сарадње између два кошаркашка савеза. Он и други саговорници су истакли да у Ирану има повремено наших кошаркашких тренера, али да би било добро да постоји неки вид институционалне сарадње.
 

http://www.irna.ir/en/News/83178957

 Потписан Меморандум о разумевању о научној сарадњи у области заштите биља

Јуче (11.12.2018.) је у просторијама Иранског истраживачког института за заштиту биља у Техерану, потписан споразум (Меморандум о разумевању) између ове установе и Београдског универзитета. Реч је о веома значајном документу, првом такве врсте из области научне сарадње између две земље. Документ је најпре у Београду још у октобру потписао ректор Београдског универзитета, након чега је поштом послат у Техеран. Јуче је свој потпис ставио Ебрахим Ебрахими, директор ове установе.
Током церемоније потписивања, говорили су Е. Ебрахими, директор, Р. Заре, заменик директора Организације за пољопривредна истраживања и образовање, која делује у оквиру Министарства пољопривреде, истраживач К. Бананех и амбасадор Д. Тодоровић.
Амбасадор је указао на значај потписивања овог документа и изразио очекивање да ће сарадња научних институција две земље из области заштите биља представљати само почетак научне сарадње која би требало да се прошири и на друге области у којима две стране пронађу заједнички интерес. Подсетио је да је Амбасада све време била информисана о процесу преговарања јер је са обе стране Амбасади ради информисања слата њихова међусобна писана комуникација. Нагласио је да за успешан крај процеса посредног преговарања (путем електронске поште) највеће заслуге на нашој страни припадају професорки Пољопривредног факултета БУ А. Булајић.
 

 Састанак амбасадора са Парване Салашури, председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом и чланицом Комитета за културу иранског Парламента.

Амбасадор је 20. новембра у уторак имао састанак са Парване Салашури, председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом и чланицом Комитета за културу иранског Парламента. Разговор се тицао билатералних односа две земље, посебно парламентарне сарадње и очекивања реализације неких посета парламентарних делегација.

 Састанак амбасадора са Хешматулахом Фалатпишехом, председником Комитета за националну безбедност и спољну политику иранског Парламента

Амбасадор је 20. новембра у уторак имао састанак са Хешматулахом Фалатпишехом, председником Комитета за националну безбедност и спољну политику иранског Парламента. Разговор се тицао билатералних односа две земље, посебно парламентарне сарадње, која је врло добра. Договорени су даљи кораци у продубљивању парламентарних веза две пријатељске земље.
Поред тога, домаћин је изнео ставове о тренутној спољнополитичкој ситуацији и иранским очекивањима од земаља чланица Европске уније.

https://www.tehrantimes.com/news/429778/Iran-to-expand-relations-with-Europe-MP
 

 Интервју амбасадора информативној агенцији ИСНА

Иранска информативна агенција ИСНА објавила је интервју са амбасадором Д. Тодоровићем. Питања су се односила на престанак важења безвизног режима, билатералне односе и ситуацију везану за регионална дешавања, како у региону Персијског залива, тако и на Балкану. Интервју је вођен и објављен на персијском језику.
На питање зашто је прекинуто важење безвизног режима између Србије и Ирана, амбасадор је одговорио да су о томе изјаве већ давали и српски и ирански званичници. У томе не постоји ништа скривено и све је сасвим транспарентно. Србија је била прва земља која је Ирану укинула визе и велики број туриста је путовао у Србију. После 27 година успостављена је поново и директна авионска линија. Проблем је био у томе што је један број иранских држављана злоупотребио безвизни режим и због повећаног броја миграната из Ирана који су настојали да пређу и у треће земље, постојала је реална опасност да Србији поново буду уведене шенгенске визе, на шта је указао и потпредседник Владе и министар трговине, телекомуникација и туризма Р. Љајић.
Што се билатералних односа тиче они су добри на свим нивоима. Наша земља је прву дипломатску мисију отворила још пре 81 године и то је била једна од само 20 страних дипломатских мисија у Техерану. Да су односи добри показује интензитет посета. Пре три године први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић посетио је Иран, а ове године је то учинио и ирански министар иностраних послова Мохамед Зариф. Поред тога, комуникација и сарадња између два министарства је константна и добра.
Очекујемо да ће вредност трговинске размене између две земље већ ове године бити већа него прошле 2017. када је износила свега 21 милион долара. Повећана је туристичка активност и инвестирање. Веома је јака активност на плану пољопривреде, тако да у Дезфулу захваљујући српским компанијама постоје поља са семеном из Србије. Прошле године је покрајину Мазандаран посетила и пољопривредна делегација из Ирана. У тој области постоји још већи потенцијал за сарадњу и на томе ће се у наредном периоду још више радити. Амбасадор је навео и који се производи увозе из Ирана, а који из Србије извозе у Иран.
Осим сарадње два министарства, постоји и добра парламентарна сарадња и управо су се недавно састали председници два парламента, а очекује се и скорашња посета председника Парламента Лариџанија Србији. Колико се у свим овим разговорима поклања пажња економским темама, показује и чињеница да је са министром Зарифом у Београд путовала велика пословна делегација и да је недавно у Београду одржан Мешовити комитет за економску сарадњу.
Поред тога, указао је на плодну сарадњу у другим областима као што су култура, спорт итд. Ове године је одржана Недеља српског филма у три иранска града, Србија је била почасни гост на Сајму књига у Техерану, а сада Иран поново учествује на Сајму књига у Београду.
У погледу америчких санкција према Ирану, амбасадор је навео да у питању нису међународне санкције и да ће се Србија понашати исто као и Европска унија, односно да санкције неће утицати на сарадњу између Србије и Ирана. Као што се види, Европска унија наставља трговинску и економску сарадњу са Ираном па ће то чинити и Србија. Истакао је да је основни спољнополитички приоритет Србије чланство у Европској унији.
По питању безбедности, амбасадор је подвукао да се у Ирану осећа потпуно безбедно и да у том смислу нема никаквих проблема нити је чуо да други имају безбедносних проблема. Иран је мета тероризма што се показало више пута до сад али се врло успешно бори против њега и иранска искуства су у том смислу веома значајна.
Одговарајући на питање о убиству саудијског новинара, амбасадор је истакао да нико у свету не може оправдати убиство иједног представника медија и да за коначне закључке и званична саопштења треба сачекати завршетак истраге. 
На крају, информисао је да дипломатски представници бивших југословенских република са Балкана у Техерану имају добре и колегијалне односе, као и да Србија својом политиком на Балкану настоји да односи са свим земљама тог подручја буду добри. На Балкану као и у региону Персијског залива повремено има проблема, али они се најбоље решавају дијалогом.

https://www.isna.ir/news/97080602699/%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%BE%D9%86%D8%A7%D9%87%D8%AC%D9%88%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D9%85%D9%BE-%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D8%AF-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DB%8C%D9%85%D9%87%D8%A7-%D8%AA%D8%A7%D8%AB%DB%8C%D8%B1%DB%8C

 Одлука Владе ИР Ирана о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша

Влада ИР Ирана је, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума држављанима Р. Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран, виза је потребна.

 Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у „Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09. 10. 2018. године и ступа на снагу 17. 10. 2018. године.

Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије, виза је потребна.

 Амбасадор посетио Центар за научно истраживање и блискоисточне стратешке студије

На позив иранске стране амбаасадор је посетио Центар за научно истраживање и блискоисточне стратешке студије. Домаћин, помоћник директора Реза Сејидан представио је историјат, рад, теме којима се Центар бави и часописе које објављује. Изразио је заинтересованост за сарадњу са сличним институцијама у Србији. Исто тако, пренео је спремност да се у Центру организују предавања високих званичника из Србије приликом њихових посета Ирану. Тим предавањима би присуствовала стручна домаћа публика. Изнео је и предлог да амбасадор у оквиру својих научних истраживања објави један текст који би био објављен у њиховим часописима. Њихови часописи излазе на три језика – персијском, арапском и енглеском и обухватају бројне теме, од регионалних до међународних.

 

 Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је саучешће иранском министру иностраних послова Мохамеду Џаваду Зарифу, поводом терористичког напада у Ахвазу. Текст порузе гласи:

Ваша екселенцијо,
Са тугом и неверицом примили смо вест о терористичком нападу на учеснике и посматраче војне параде у Ахвазу.
Дозволите ми да Вам пренесем изразе најискренијег саучешћа поводом губитка невиних жртава.
Користим ову прилику да изразим најоштрију осуду ових и других терористичких аката, покушај изазивања хаоса и атак на цивилизацијске вредности савременог света.
Желим да пренесем нашу спремност да пружимо свој максимални допринос искорењивању овог највећег зла данашњице.
Примите, Ваша екселенцијо, још једном моје најдубље саучешће.
Ивица Дачић
 ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ОБЈАВЉЕН У НОВИНСКОЈ АГЕНЦИЈИ ИРНА

Иранска новинска агенција ИРНА на персијском језику објавила је разговор са амбасадором, који је изјавио да је сарадња у области културе најважнији део односа међу државама укључујући и Србију и Иран. Рекао је да је култура услов за добре односе у свим другим сферама. Нагласио је да Србија и Иран имају веома добру сарадњу у области културе, да је Србија била специјални гост на Међународном сајму књига у Техерану, те да су тада две књиге српских аутора преведене на персијски језик. Даље се наводи да су бројне иранске књиге преведене на српски језик и да постоји добра сарадња у области филма, као и да су се двојица министара културе договорили о томе да две земље направе заједнички филм. Недавно је завршена и Недеља српског филма која је одржана у три иранска града – Техерану, Ширазу и Табризу. 

 Затварање Недеље српског филма у Ширазу

У Ширазу је 29. августа одржана свечаност поводом завршетка Недеље српског филма. Свечаност је одржана након пројекције филма Вука Ршумовића „Ничије дете“ у дворани Културног центра Шираза. Након завршетка пројекције филма, говорио је амбасадор Драган Тодоровић, а затим је одржана панел дискусија на којој је публика постављала питања редитељу Ршумовићу и коатору филма Ани Томовић. Одржана је и дебата на којој су, поред редитеља и коатора учествовали и представник Филмског центра Србије Миролљуб Вучковић и ирански домаћини.

 Планинари из Крушевца у Ирану

Амбасаду су посетили чланови Планинарског друштва „Јастребац“ из Крушевца. Они су боравили у Ирану где су се попели на највиши вулкански врх Дамаванд у близини Тeхерена. 

 Отварање Недеље српског филма

У четвртак је у Техерану свечано отворена манифестација „Недеља српског филма“. На отварању су говорили М.Р. Мамари, директор „Куће уметности“ у којој се одржава манифестација, Р. Могадам, директор институције „Уметност и искуство“ која је организатор приказивања српских филмова и М. Шахсавари, директор „Биоскопске куће“
Директор Филмског центра Србије М. Вучковић је такође говорио, као и амбасадор Д. Тодоровић.
Амбасадор је рекао да је ово први пут да се у Ирану приказују српски филмови и да је то велики корак у развоју односа у области културе између две пријатељске земље. Он је истакао да је иранска публика у прилици да се упозна са српском кинематографијом, као и да у Србији ових дана три иранска филма учествују на три различите манифестације. Најавио је да је већ покренута иницијатива да се сними један филм у заједничкој српско иранској копродукцији.


 НЕДЕЉА СРПСКОГ ФИЛМА У ИРАНУ

Ирански медији су објавили вест о Недељи српског филма. Тако је Техеран тајмс написао да ће филмови српских аутора бити приказивани у Ирану током програма који траје недељу дана, што ће почети у четвртак у Техерану, Табризу и Ширазу. Недеља српског филма ће отпочети у Иранском уметничком форуму у Техерану филмом «Ничије дете» Вука Ршумовића. Лист је, такође, објавио да ће режисер филма «Ничије дете» Ршумовић, коаутор Ана Томовић, директор Филмског центра Србије Мирољуб Вучковић и српски амбасадор Драган Тодоровић присуствовати церемонији отварања овог догађаја.

 Амбасадор дао изјаву за Прес ТВ

Амбасадор је дао изјаву иранској Прес ТВ за време одржавања утакмице иранске варијанте пола, такозваног Чогана, који је постао део нематеријалне културне баштине Ирана на 12. седници Међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа и као такав ушао на листу УНЕСКО-а. Рекао је, између осталог, да је спорт веома важан за свако друштво и да се кроз спорт лакше успостављају и одржавају односи између различитих народа, што помаже да се решавају и неки други проблеми који нису из области спорта. Амбасадор је истакао да Иран има чиме да се поноси и да је данашња утакмица најбољи пример за то и доказ да Иран има шта да покаже свету.
Чоган је традиционална коњичка игра праћена музиком и приповедањем. Има историју од преко 2.000 година у Исламској Републици Иран. Чоган укључује главну игру, одговарајућу музичку представу и приповедање. То је културни, уметнички и спортски догађај и има снажно присуство у литератури, приповедању, рукотворинама и украсима.
Након утакмице, представник Поло федерације Ирана показао је ергелу коју поседују и све терене на којима се обављају обука и тренинг, не само за чоган, већ и за остале коњичке спортове.


 

 Учешће амбасадора у програму Иранског радија

Јуче је у студију Радија културе (део иранске државне РТВ), амбасадор учествовао у емисији „Парс намак“. Говорио je о култури, сарадњи две земље у овој области, књижевности и превођењу са српског на персијски језик и обрнуто.
Истакао је да су односи Србије и Ирана у области културе веома добри и да помажу развоју свих других сектора. Поменуо је, између осталог, недавно учешће Србије на Међународном сајму књига где је наша земља била специјални гост, као и предстојећу Недељу српског филма која ће бити одржана у три иранска града.
Рекао је да је постигнут договор да се на персијски језик преведу најважнија дела великих српских књижевника Иве Андрића и Меше Селимовића.
Што се тиче превођења иранских аутора, амбасадор је нагласио да постоји стогодишња традиција превођења радова најпознатијих иранских (персијских) песника као што су Хафез, Омар Хајам, Сади, Руми итд. До сада је са персијског на српски преведено више од 100 књига.
У вези са наставком односа у области културе рекао је да ће то бити у областима преводилаштва, организовања одвојених и заједничких специјализованих културних манифестација, сарадње институција културе, традиционалне српске и иранске музике, филма.
Након учешћа у емисији, амбасадора је примио директор Радија културе Мохамед Садик Рахманијан, који је и песник.
Поред тога, амбасадор је посетио и Радио младих, такође један од делова иранске државне РТВ.
 

 Прослава првог миленијума Хајамовог стваралаштва, Техеран, 05. јул 2018. године

Српски професор и амбасадор Р. Србије при УНЕСКО Дарко Танасковић био је један од поштовалаца персијске књижевности и стручњака за персијског математичара, астронома и песника Омара Хајама, који је учествовао на прослави првог миленијума Хајамовог стваралаштва, 05. јула у Техерану. 

 15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак председника Републике Србије Александра Вучића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 21. јун 2018. године )

 15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак првог потпредседника Владе Републике Србије и министра спољних послова Ивице Дачића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 22. јун 2018. године )15. заседање МК за еконосмку сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак потпредседника Владе Републике Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 21. јун 2018. године )

 15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак потпредседника Владе Републике Србије и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 21. јун 2018. године )

 15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак министра пољопривреде, шумарства и водопривреде  Републике Србије Бранислава Недимовића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 22. јун 2018. године)15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)

Састанак министра рударства и енергетике Републике Србије Александра Антића са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Мохамадом Шаријатмадаријем (Београд, 21. јун 2018. године )15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године) – Српско-ирански пословни форум (Београд, 22. јун 2018. године)Чланак о Београду

Познати ирански магазин „Зендеги идхан“ објавио је у свом последњем броју на две стране прилог о Београду. У тексту се уз фотографије обале Саве, Аде Циганлије, Калемегдана, Скадарлије, Каленић пијаце, у најбољем светлу описују знаменитости главног града Републике Србије.

 Укидање виза за држављане Републике Азербејџан и Републике Бурунди

1.Републикa Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане   Републике Азербејџан, за носиоце обичних пасоша који могу да бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана. Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018.


2.Републикa Србије донела је одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, за носиоце обичних пасоша који могу да бораве на територији Републике Србије најдуже до 30 дана. Одлука ступа на снагу 2. јуна 2018.
 Сусрет амбасадора са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Његовом Екселенцијом господином Мохамедом Шариатмадаријем

Ирански министар индустрије, рударства и трговине и копредседник Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Ирана примио је амбасадора у циљу разговора о предстојећој седници Мешовитог комитета која ће се одржати 20. и 21. јуна у Београду.  Министар Шариатмадари је нагласио да постоји велики простор за јачање билатералних економских односа. Најважније је да се две стране упознају са могућностима које имају. Подвукао је значај банкарске сарадње, инвестиција и рекао да је предстојећа седница Мешовитог комитета добра прилика да се постигну договори у интересу две пријатељске земље.
Амбасадор је са своје стране изразио очекивање да ће након одржвања ове седнице обе стране бити задовољне постигнутим резултатима.
 

 Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије

Министраство спољних послова Републике Србије изражава жаљење због одлуке САД да се повуку из нуклеарног споразума са Ираном, посебно имајући у виду да се у редовним извештајима Међународне агенције за атомску енергију констатује да Иран у потпуности извршава своје обавезе из споразума.

Република Србија се нада да ће све инволвиране стране наставити да делују одговорно и да ће у потпуности остварити своје обавезе које проистичу из споразума.

 Састанак између амбасадора и председника Иранске коморе за трговину, индустрије, руде и пољопривреду

Председник Иранске коморе за трговину, индустрије, руде и пољопривреду Г. Шафеи примио је амбасадора Д. Тодоровића 29. маја. Састанак је био посвећен детаљима предстојећег Мешовитог комитета за економску сарадњу између Србије и Ирана, који ће бити одржан 20. и 21. јуна у Београду. Господин Шафеи је подвукао велики значај који овај састанак у Београду има за обе стране. Објаснио је која су могућа поља о којима би се преговарало и који би споразуми могли бити потписани. Исто тако, информисао је да ће велика пословна делегација пратити председника иранске стране Њ.Е. министра Мохамеда Шариатмадарија и његову државну делегацију. Поред главног програма, две стране ће организовати и пословни форум уз учешће бројних компанија и пословних људи са обе стране.

 

 Интервју амбасадора ТВ станици САХАР

Иранска ТВ станица САХАР приказала је 16.05. 2018.г. у својој емисији „Кафић Балкан“ другу епизоду интервјуа са амбасадором др Драганом Тодоровићем. ТВ станица САХАР је део иранске државне ТВ и свој програм има на српском језику. Амбасадор је одговарао на питања водитеља везано за српско-иранске билатералне односе и начин живота у Ирану. Емисија је снимљена раније непосредно пре посете иранског министра спољних послова др Мохамеда Зарифа Републици Србији и након свечаности поводом почетка директних летова између Београда и Техерана. 

 Конгрес о здравственом туризму

У Техерану је од 9. до 11. маја одржан Конгрес о здравственом туризму под називом „ Трећи међународни конгрес за развој економских односа на пољу здравства, са фокусом на исламске земље“. Србију су представљали представници Меркура из Врњачке Бање са Миодрагом Милјковићем, председником Кластера медицинског и здравственог туризма Србије на челу. Господин Миљковић је потписао и Меморандум о разумевању у вези са сарадњом са Ираном у овој области. 

 Mеђународни сајам књига у Техерану

У Техерану је од 2. до 12. маја одржан 31. међународни сајам књига. Србија је била почасни гост на Сајму. Делегацију Републике Србије предводио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић. Министар Вукосављевић је имао разговор са министром културе и исламског вођења др Салехијом, као и другим иранским званичницима. Министар је говорио на отварању Сајма, као и на отварању Српског штанда. Делегација са министром на челу посетила је и Исфахан где је имала разговоре са званичницима тог града. У дeлегацији су били и директор Матице Српске, директор Народне библиотеке Србије, директор Универзитетске библиотеке, директор Архива Југославије, као и писци Горан Петровић, Мухарем Баздуљ и Дејан Алексић. Србија је током Сајма имала и посебну ноћ – Српску ноћ.

 Интервју амбасадора објављен у новинској агенцији ИРНА

http://www.irna.ir/en/News/82904350


Иранска новинска агенција објавила је интервју са амбасадором Драганом Тодоровићем на маргинама 31. међународног сајма књига. Амбасадор је рекао да тренутно посетоје два директна лета недељно на релацији Техеран-Београд. Истакао је да је недавна посета иранског министра иностраних послова др Мохамеда Џавада Зарифа представљала нови корак у развоју билатералних односа између две земље, што ће допринети и јачању економских веза. Амбасадор је истакао да ће наредни Мешовити комитет за економску сарадњу Србије и Ирана бити одржан јуна месеца у Београду и да ће на њему бити присутни копредседници, министар трговине, туризма и телекомуникација са српске стране и министар индустрије, рударства и трговине са иранске.
 

 Интервју за државну ТВ станицу „Хабар“

Иранска државна ТВ станица „Хабар“ затражила је интервју од амбасадора. Питања су се односила на билатералне односе измнеђу две земље, посебно у области културе, туризма, посете др Зарифа Србији и будућности српско-иранских веза.
Амбасадор је рекао да су билатерални односи измнеђу две земље одлични, због чињенице да су највиши званичници у Србији и Ирану посвећени продубљивању наших билатералних веза у свим областима. То је доказано током последње посете др Зарифа Београду, где су га примили председник Републике Србије г. Александар Вучић, први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић и други високи српски званичници.
 

 Информације о суфинансирању пројеката

На следећим сајтповима могуће је пронаћи детаљне информације о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

За дијаспору.
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacijа-iz-dijaspore/

За Србе у региону
http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacijа-iz-regiona/

 Засађивање дрвећа мира и пријатељства у Парку пријатељства

Јуче је у организацији Града Техеран организована свечаност засађивања дрвећа мира и пријатељства. Учествовали су представници страних амбасада и свако од њих је засадио по једно дрво по именом своје земље. Свечаности је присуствовао и министар иностраних послова Ирана др Зариф.


http://www.irna.ir/fa/News/82855705
 

 Отварање Информативне туристичке и трговинске канцеларије Србије

Иранска СЈИ објавила су информацију о отварању Информативне туристичке и трговинске канцеларије Србије. Тако, на пример, Информативна агенција Мехр на персијском језику под насловом „Отворена Информативна туристичка и трговинска канцеларија Србије“, наводи да су канцеларију отворили генерални директор „Иран Меркез“ туристичке компаније др Јакуб Касеми и амбасадор Републике Србије Драган Тодоровић.


У тексту се преносе речи амбасадора који је рекао „да је урађено пуно добрих ствари у Ирану, поред осталог укинуте су визе за иранске путнике за Србију, као и за путовања бројних трговинских, економских и културних делегација двеју земаља. Управо је окончана посета др Зарифа, министра иностраних послова Ирана Србији и он је имао добре разговоре са српским званичницима. Посета др Зарифа Србији је врло важна за односе две земље. Исто тако, отварање ове канцеларије је за све нас од великог значаја“.


Ова вест је објављена на следећој интернет адреси:

https://www.mehrnews.com/news/4244658/%D8%AF%D9%81%D8%AA%D8%B1-%D8%A7%D8%B7%D9%84%D8%A7%D8%B9-%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%86%DB%8C-%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%AF%D8%B1%DB%8C-%D9%88-%D8%AA%D8%AC%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%81%D8%AA%D8%AA%D8%A7%D8%AD-%D8%B4%D8%AF

 ПОСЕТА АМБАСАДОРА ИНФОРМАТИВНОЈ АГЕНЦИЈИ МЕХР

Прошле седмице амбасадор је на позив Информативне агенције Мехр посетио њено седиште. Са домаћином Хамидом Хоршамсијем, начелником за међународне односе у Агенцији вођен је разговор о сарадњи у области медија, а домаћин је организовао и обилазак свих редакција.
Закључено је да је овај облик сарадње врло важан јер је он најефикаснији за боље међусобно упознавање, као и да се кроз ову врсту сарадње може допринети унапређењу и неких других видова билатералних односа. Наведен је пример туризма, који је управо захваљујући и активности медија након укидања виза доживео процват јер је све већи број иранских туриста који су изабрали Србију за своју дестинацију,
Више детаља о посети на следећој интернет адреси: https://en.mehrnews.com/photo/132460/Serbian-amb-visits-MNA-HQ
Чланак под насловом “Tehran, Belgrade to increase coop. between universities“ налази се на интернет адреси  https://en.mehrnews.com/news/132538/Tehran-Belgrade-to-increase-coop-between-universities


 ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ИРАНСКОМ ДНЕВНОМ ЛИСТУ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ TEHRAN TIMES

Дневни лист на енглеском језиуку TEHRAN TIMES објавио је интервју са амбасадором у вези са сарадњом две земље на пољу културе. Наглашен је значај предстојећег Сајма књига на коме ће Србија бити специјални гост, а указано је и на активности у области културе.
Цео чланак се налази на интернет сајту http://www.tehrantimes.com/news/421585/Serbia-named-special-guest-of-2018-Tehran-book-fair

TEHRAN TIMES

By Manijeh Rezapoor
Serbia named special guest of 2018 Tehran book fair
February 26, 2018
TEHRAN – The Serbian ambassador to Tehran, Dragan Todorovic, has said that his country has been selected as the special guest of the 31st Tehran International Book Fair that will be held during May.ПОСЕТА ИРАНСКОГ МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Њ.Е. МОХАМЕДА ЏАВАДА ЗАРИФА СРБИЈИ

ФОТОГРАФИЈЕ КОЈЕ ЈЕ ОБЈАВИЛА ИНФОРМАТИВНА АГЕНЦИЈА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРНА СА ПРВОГ САСТАНКА КОД ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА Њ.Е. ИВИЦЕ ДАЧИЋА И ДРУГОГ САСТАНКА КОД ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Њ.Е. АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

 Награда српској уметници на Међународном фестивалу визуелних уметности, Техеран, 23. фебруар 2018. године

На завршној свечаности Међународног фестивала визуелних уметност Феџр, једну од награда је добила и уметница из Србије Љиљана Петровић. У њено име награда је уручена амбасадору.
Љиљана Петровић је једина уметница из иностранства која је добила награду поред иранских награђених уметника.

 Посета амбасадора Међународном фестивалу визуелних уметности Фаџр, на коме излажу и уметници из Србије

Чланак објављен у Новинској агенцији Фарс http://www.farsnews.com/13961125001123

 Информација „IRNA“ о саучешћу које је ПР Р. Србије A. Вучић упутио председнику ИР Иран Х. РоханијуАмбасадор Р. Србије Д. Тодоровић током посете представника Института за ратарство и повртарство ИР Иран, 17. фебруара 2018. годинеМеђународни фестивал визуелних уметности у Техерану, 13. фебруар 2018. године - радови српских уметника Љиљане Петровић и Александра Костића

 Учешће Амбасаде Републике Србије у Техерану на добротворном базару

Амбасада Републике Србије у Техерану, учествовала је 1. фебруара 2018. године, на добротворном базару, који је уприличен поводом 39. годишњице исламске револуције у Ирану.
Гђа Марјам Имание Зариф, супруга иранског министра иностраних послова Мохамеда Џавада Зарифа, посетила је српски штанд.
 

 Амбасадор Републике Србије у Исламској Републици Иран Драган Тодоровић са директором „ИРНА“ Сеједом Зијом Хашемијем, 30. јануара 2018. годинеМеђународни сајам туризма у Техерану

Међународни сајам туризма у Техерану, 23-24, јануар 2018. године,
представници Амбасаде Републике Србије у Исламској Републици Иран
 

 

 

 Српски ансамбл „Ренесанса“ у Техерану

Српски ансамбл „Ренесанса“ учествовао је на „33 Фаџр музичком фестивалу“ дајући концерт у „Roudaki Hall“, 17. јануара 2018. године. Ансамбл се током наступа фокусирао на средњовековну и музику из времена ренесансе, као и традиционлану српску музику. Наступ ансамбла је био више него добро примљен од стране публике. 

 

 Међународна изложба у Араку

У Араку је 18.09.2017. почела Међународна изложба алуминијума и грађевинарства. На манифестацији учествује и група српских компанија која има свој посебан изложбени простор. Присутне су следеће српске компаније: ESO TRON, NS OIL, EKO PATENT, NISAL NEWMWT LTD: RESOR D.O.O. TEHNOMRKET, LEGAS GROUP, PTT PETOLETKA.
Амбасадор је посетио наше привреднике и учествовао на панел дискусији, одговараајући на питања иранских привредника о могућностима економске сарадње између Србије и Ирана. Одржан је одвојени састанак са привредницима из Србије који су указали на проблеме које би требало решити како би се економска сарадња између две земље оснажила и како би се повећао ниво трговинске размене.
Амбасадору је указана и част да свечано отвори ову међународну манифестацију која траја од 18. до 22. септембра 2017. године.


Панел дискусија о економској сарадњи Србије и Ирана

Свечано отварање Међународне изложбе алуминијума и грађевинарстваСвечано отварање Међународне изложбе алуминијума и грађевинарства

 Разговор амбасадора Драгана Тодоровића са председником Трговинске, индустријске, рударске и пољопривредне коморе Арака М.Р.Џафаријем

Амбасадор Драган Тодоровић разговарао је са председником Трговинске, индустријске, рударске и пољопривредне коморе Арака М.Р Џафаријем. Договорено је да се конкретни облици сарадње усагласе приликом посете амбасадора Араку 18. септембра, када ће учествовати и на церемонији отварања Међународне изложбе о алуминијуму и грађевинарству.Разговор амбасадора са председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом у иранском Парламенту Парване Салахшури

Председница Парламентарне групе пријатељства са Србијом у Парламенту Ирана госпођа Парване Салахшури, разговарала је са амбасадором Драганом тодоровићем о наставку парламентарне сарадње између Србије и Ирана.

Разговор амбасадора са председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом у иранском Парламенту Парване СалахшуриПредставници медија из Републике Србије у посети Ирану

Представници медија из Републике Србије имали су низ сусрета са својим иранским колегама. Најпре им је приређен пријем код помоћника министра културе задуженог за медије, Хусеина Ентизамија, а затим су посетили државну информативну агенцију ИРНА, редакцију дневног листа Иран који излази на персијском језику, редакцију листа ал Вефак, који се штампа на арапском језику, те редакцију дневног листа на енглеском језику Иран Дејли. Новинари из Србије су посетили и ТВ Прес, Парламент Ирана где су разговарали са председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом Парване Салахшури, а имали су прилике и да обиђу најважније културне знаменитости у Техерану и Ширазу.

Пријем код помоћника министра за културу Хусеина Ентизамија

Сусрет са генералним директором агенције ИРНА Мохамедом Ходадијем

 Представници медија Републике Србије допутовали у посету Ирану.

Групу представника медија чине: 
1. Бошко Јакшић
2. Борислав Коркоделовић
3. Маја Војиновић Јовановић, ТАНЈУГ
4. Љиљана Вујић, Политика
5. Бранка Керкез, РТС,
6. Ненад Степановић, РТС
7. Срђан Лазаревић, РТВ Панонија
8. Недељко Шљиванац, РТВ Панонија

Они ће се током боравка у Ирану састати са представницима иранских информативних кућа, Министарства културе и Министарства спољних послова, а обићи ће и најважније знаменитости културне баштине Ирана у Техерану и Ширазу.

 Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић у посети Исламској Републици Иран на инаугурацији председника Хасана Роханија

Председница Народне скупштине пренела је честитке председника Републике Србије Александра Вучића поводом реизбора Роханија и изразила уверење да ће председник Рохани наставити да доприноси развоју билатералних односа две земље.

Гојковић је оценила да су билатерални односи Србије и Ирана, које карактерише садржајан дијалог, добри и пријатељски и напоменула да се ове године обележава 80 година од успостављања дипломатских веза.

Гојковић је захвалила Ирану на континуираној и принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, као и на ставу Ирана који није био супротан интересима Србије приликом гласања о захтеву тзв. „Косова“ за пријем у УНЕСКО.

На састанку са председником Исламске конститутивне скупштине Лариџанијем, Гојковић је указала да међупарламентарна сарадња заузима важно место у укупним односима, као и да има потенцијала за интензивније контакте радних тела два парламента, посебно одбора за спољне послове, за пољопривреду и привреду, као и делегација у међународним парламентарним организацијама, као што је Интерпарламентарна унија, а велики допринос могу пружити и групе пријатељства у парламентима Србије и Ирана. У циљу даљег развоја парламентарних односа, Гојковић је позвала председника иранске скупштине да посети Србију.

Пријем код председника Исламске Републике Ирана др Хасана Роханија

 

Пријем код председника Исламске консулатативне скупштине Алија ЛариџанијаВести
ИРАНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ИПУ - ИСПРАЋАЈ
КОНГРЕС О ЗДРАВСТВЕНОМ ТУРИЗМУ
РАЗГОВОР АМБАСАДОРА СА ПОЗНАТИМ ИРАНСКИМ ПИСЦЕМ
АМБАСАДОРОВ ИНТЕРВЈУ НА ДРЖАВНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ
САСТАНАК У ПАРЛАМЕНТУ АМБАСАДОРА И СПЕЦИЈАЛНОГ ПОМОЋНИКА ПРЕДСЕДНИКА ПАРЛАМЕНТА
ДРУГИ ДИППЛОМАТСКИ СПОРТСКИ ТУРНИР – КУП МИРА И ПРИЈАТЕЉСТВА
РАЗГОВОР ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА И МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, УКЉУЧУЈУЋИ АМБАСАДОРА У ИРАНУ
Кандидатура Републике Србије за чланство у Извршни савет Унеска 2019-2023
Интервју за часопис туристичке агенције Марко Поло
Последњи састанак Франкофонске групе у овој сезони
ПОСЕТА АМБАСАДОРА ГРАДСКОМ ТЕАТРУ
ПРЕДАВАЊЕ О ВЕЗИ ИЗМЕЂУ СРПСКОГ И ПЕРСИЈСКОГ ЈЕЗИКА
САРАДЊА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ УЧЕСТВОВАО У РАДУ ОРГАНИЗАЦИЈЕ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА
ПРЕДАВАЊЕ О НАРКОТЕРОЗМУ
Састанак Франкофонске групе
СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ИРАНУ
СУСРЕТ АМБАСАДОРА СА ПРЕДСЕДНИКОМ КОМИТЕТА ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ И НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ ПАРЛАМЕНТА
Југом кроз Европу и Азију
Мотоциклисти из Србије у Посети Амбасади
24. марта 2019. године се навршава 20 година од бомбардовања Савезне Републике Југославије од стране НАТО
Посета градилишту на коме ради српска компанија
Сађење дрва мира и пријатељства
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ИРАНСКОЈ ТВ ПРЕСС
Учешће амбасадора на конференцији за штампу поводом конгреса о здравственом туризму
Обележавање Дана државности и Дана Војске Републике Србије
Ирански редитељ Рухолах Хеџази у Амбасади Републике Србије
Амбасадор пренео честитке иранском председнику
Посета Иранској кошаркашкој федерацији
Потписан Меморандум о разумевању о научној сарадњи у области заштите биља
Састанак амбасадора са Парване Салашури, председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом и чланицом Комитета за културу иранског Парламента.
Састанак амбасадора са Хешматулахом Фалатпишехом, председником Комитета за националну безбедност и спољну политику иранског Парламента
Интервју амбасадора информативној агенцији ИСНА
Одлука Владе ИР Ирана о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Амбасадор посетио Центар за научно истраживање и блискоисточне стратешке студије
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је саучешће иранском министру иностраних послова Мохамеду Џаваду Зарифу, поводом терористичког напада у Ахвазу. Текст порузе гласи:
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ОБЈАВЉЕН У НОВИНСКОЈ АГЕНЦИЈИ ИРНА
Затварање Недеље српског филма у Ширазу
Планинари из Крушевца у Ирану
Отварање Недеље српског филма
НЕДЕЉА СРПСКОГ ФИЛМА У ИРАНУ
Амбасадор дао изјаву за Прес ТВ
Учешће амбасадора у програму Иранског радија
Прослава првог миленијума Хајамовог стваралаштва, Техеран, 05. јул 2018. године
15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)
15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)
15. заседање МК за еконосмку сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)
15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)
15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)
15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године)
15. заседање МК за економску сарадњу Републике Србије и Исламске Републике Иран (Београд, 20-22. јун 2018. године) – Српско-ирански пословни форум (Београд, 22. јун 2018. године)
Чланак о Београду
Укидање виза за држављане Републике Азербејџан и Републике Бурунди
Сусрет амбасадора са министром индустрије, рударства и трговине Исламске Републике Иран Његовом Екселенцијом господином Мохамедом Шариатмадаријем
Саопштење Министарства спољних послова Републике Србије
Састанак између амбасадора и председника Иранске коморе за трговину, индустрије, руде и пољопривреду
Интервју амбасадора ТВ станици САХАР
Конгрес о здравственом туризму
Mеђународни сајам књига у Техерану
Интервју амбасадора објављен у новинској агенцији ИРНА
Интервју за државну ТВ станицу „Хабар“
Информације о суфинансирању пројеката
Засађивање дрвећа мира и пријатељства у Парку пријатељства
Отварање Информативне туристичке и трговинске канцеларије Србије
ПОСЕТА АМБАСАДОРА ИНФОРМАТИВНОЈ АГЕНЦИЈИ МЕХР
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ИРАНСКОМ ДНЕВНОМ ЛИСТУ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ TEHRAN TIMES
ПОСЕТА ИРАНСКОГ МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Њ.Е. МОХАМЕДА ЏАВАДА ЗАРИФА СРБИЈИ
Награда српској уметници на Међународном фестивалу визуелних уметности, Техеран, 23. фебруар 2018. године
Посета амбасадора Међународном фестивалу визуелних уметности Фаџр, на коме излажу и уметници из Србије
Информација „IRNA“ о саучешћу које је ПР Р. Србије A. Вучић упутио председнику ИР Иран Х. Роханију
Амбасадор Р. Србије Д. Тодоровић током посете представника Института за ратарство и повртарство ИР Иран, 17. фебруара 2018. године
Међународни фестивал визуелних уметности у Техерану, 13. фебруар 2018. године - радови српских уметника Љиљане Петровић и Александра Костића
Учешће Амбасаде Републике Србије у Техерану на добротворном базару
Амбасадор Републике Србије у Исламској Републици Иран Драган Тодоровић са директором „ИРНА“ Сеједом Зијом Хашемијем, 30. јануара 2018. године
Међународни сајам туризма у Техерану
Српски ансамбл „Ренесанса“ у Техерану
Међународна изложба у Араку
Разговор амбасадора Драгана Тодоровића са председником Трговинске, индустријске, рударске и пољопривредне коморе Арака М.Р.Џафаријем
Разговор амбасадора са председницом Парламентарне групе пријатељства са Србијом у иранском Парламенту Парване Салахшури
Представници медија из Републике Србије у посети Ирану
Представници медија Републике Србије допутовали у посету Ирану.
Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић у посети Исламској Републици Иран на инаугурацији председника Хасана Роханија
Архива вести