| |     latinica | english  
Насловна
Обавештење о нерадним данима Амбасаде

Амбасада Републике Србије у Техерану, због Дана државности, неће радити 15-16. фебруара 2018. године.

 Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен - обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

 

 Избори за Председника Републике Србије, 02. април 2017. године, гласање у иностранству

 

 

 

 

 

 

 Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедњеОГЛАС

 

 http://www.mfa.rs/sr/index.php/teme/2016-11-03-13-41-07?lang=cyr

 Споразум МПНТР - МСП о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

 

 

 

 

 

 

 

 Посета градоначелника Београда Техерану

Делегација Града Београда, коју је предводио градоначелник Синиша Мали, боравила је у посети Техерану од 8. до 11. септембра 2016. године Том приликом, Синиша Мали и градоначелник Техерана, Мохамед Багер Галибаф, потписали су Меморандум о разумевању о сарадњи Београда и Техерана у области културе, социјалних питања, на техничком и економском пољу.
 

 Председник Републике Србије Томислав Николић у радној посети ИР Иран 16-17. априла 2016. године

Председник Републике Србије Томислав Николић боравио је у радној посети ИР Иран 16-17. априла 2016. године.

Током боравка у Техерау, председник Т. Николић је водио разговоре са иранским председником Хасаном Роханијем, потпредседником за науку и технологију др Сореном Сатаријем и имао сусрет са градоначелником Техерана Мохамедом Багером Галибафом. Одржао је говор на церемонији отварања 5. међународног симпозијума Светске федерације неурохируршких удружења, којем присуствују и наши стручњаци.

Председник Р. Србије је посетио и музеј Голестан, који је некада био краљевска палата. У њему је смештен део ризнице персијског царства и као такав се налази на УНЕСКО листи светске баштине. Том приликом одржана је и церемонија обележавања Међународног дана споменика и историјских места (18.април), укључујући и пуштање голубова мира. 
 

 

 Избори за народне посланике Републике Србије - 24. април 2016. године - гласање у иностранству

Избори за народне посланике Републике Србије расписани су за 24. април 2016. године.

Обавештавају се сви бирачи који имају боравиште у Исламској Републици Иран да преко Амбасаде Републике Србије у Техерану могу, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Формулари за пријаву бирача за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији (уколико се утврди да лице није уписано у ЈБС) и пријаву за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству могу се добити обраћањем овој Амбасади на e-mail адресу: serbembteh@neda.net

Прилог:


                                                     О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

                   ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ

                                               ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ


     Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
       Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
      По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
      Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
      Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
       Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

___________________________________________________________________________

 Књига жалости у Амбасади Републике Србије у Техерану 22. и 23. фебруара 2016. године

 

     Књига жалости поводом трагичне смрти наших колега Слађане Станковић и Јовице Степића била је отоворена у амбасади 22. и 23. фебруара 2016. године.
     У свим изразима саучешћа се углавном подвлачи трагичност овог догађаја у којем су невине жртве били Слађана и Јовица, као и чињеница да се ради о колегама у дипломатској служби, што је потврда ризика који наша професија носи. Такође, истиче се да и овај трагични догађај, између осталих, указује на глобалну опасност од тероризма и његових последица.

 

 Архива вести
Обавештење о нерадним данима Амбасаде
Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен - обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Избори за Председника Републике Србије, 02. април 2017. године, гласање у иностранству
Позив за пријаву потраживања по основу девизне штедње
ОГЛАС
Споразум МПНТР - МСП о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Посета градоначелника Београда Техерану
Председник Републике Србије Томислав Николић у радној посети ИР Иран 16-17. априла 2016. године
Избори за народне посланике Републике Србије - 24. април 2016. године - гласање у иностранству
Књига жалости у Амбасади Републике Србије у Техерану 22. и 23. фебруара 2016. године
Предности уплате новца преко "Пошта Србије"